Clicky

 
Transport Online - Kamerdebat over mislukte verkenning uitgesteld naar donderdag

Kamerdebat over mislukte verkenning uitgesteld naar donderdag

Kamerdebat over mislukte verkenning uitgesteld naar donderdag
31-03-2021 19:37 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - De Tweede Kamer gaat woensdag niet meer in debat over de mislukte formatieverkenning door Annemarie Jorritsma (VVD) en Kajsa Ollongren (D66). Kamervoorzitter Khadija Arib zegt dat de documenten waar de fracties om hadden gevraagd niet op tijd zijn aangeleverd. Het debat wordt donderdag gehouden.

Jorritsma en Ollongren deelden op verzoek van de Tweede Kamer eerder woensdagmiddag het document, dat zij opstelden ter voorbereiding op een tweede gesprek dat zij zouden hebben met VVD-leider Mark Rutte en D66-leider Sigrid Kaag. Maar de Kamer nam daar geen genoegen mee en eiste daarnaast openbaarmaking van onder meer de verslagen van alle zeventien gesprekken die de oud-verkenners eerder voerden met alle lijsttrekkers. Uren later waren de stukken er nog niet.

Rutte stelde voor de gespreksverslagen toch niet te openbaren, omdat die gesprekken in vertrouwelijkheid plaatsvonden. Hij stelde voor dat Arib de gespreksverslagen "scant" om te checken of iemand daarbij CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt noemde.

De VVD-leider bood wel aan zijn eigen gespreksverslag openbaar te laten maken, maar drong er bij collega’s op aan niet hetzelfde aanbod te doen. Als meer fractievoorzitters dat zouden doen, zou dat druk zetten op collega’s die hun gesprek wellicht wel vertrouwelijk willen houden.

Uiteindelijk voelde vrijwel niemand voor het voorstel van Rutte. Alleen Kees van der Staaij (SGP) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) gingen deels mee in Ruttes argument over de vertrouwelijkheid van de gesprekken.

Reden voor het debat was een uitgelekte notitie over de eerste ronde van de verkenning vorige week. Ollongren droeg die open en bloot onder de arm toen zij werd gefotografeerd op het Binnenhof. Met name een opmerking over een mogelijke "functie elders" voor het kritische Kamerlid Pieter Omtzigt, als het CDA zou deelnemen aan een nieuw kabinet, wekte veel woede en verbazing.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,319
Diesel2,109

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 16 mei t/m zondag 22 mei

Alle Rijverboden