Clicky

 
Transport Online - Ørsted ontwikkelt in North Sea Port een van de grootste duurzame waterstoffabrieken ter wereld

Ørsted ontwikkelt in North Sea Port een van de grootste duurzame waterstoffabrieken ter wereld

Ørsted ontwikkelt in North Sea Port een van de grootste duurzame waterstoffabrieken ter wereld
31-03-2021 09:44 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie

VLISSINGEN/GENT - Woensdag 31 maart presenteerde Ørsted ‘SeaH2Land’, een ambitieuze visie voor een duurzame waterstoffabriek op Gigawatt-schaal. Of, hoe in North Sea Port de grote industriële vraag naar waterstof met een grensoverschrijdende pijpleiding wordt gekoppeld aan de duurzame productie van waterstof.

Ørsted voorziet tegen 2030 de bouw van een duurzame waterstoffabriek - een elektrolyser - van 1 GW. Het bedrijf wil die koppelen aan een bijkomend groot windmolenpark (2GW) in het Nederlandse deel van de Noordzee. Hiermee wordt de grootschalige levering van duurzame elektriciteit mogelijk die nodig is voor de productie van duurzame waterstof.

Deze elektrolyser kan ongeveer 20 procent van de huidige waterstofvraag in North Sea Port leveren. Met 580.000 ton per jaar is het havengebied van North Sea Port een van de grootste waterstofproducenten en -afnemers ter wereld. De vraag naar waterstof in het havengebied kan toenemen tot 1.000.000 ton in 2050, het equivalent van ongeveer 10GW aan elektrolysecapaciteit.

Duurzame waterstof voor duurzame productie

De grote industriële bedrijven uit North Sea Port - ArcelorMittal, Yara, Dow Benelux en Zeeland Refinery - ondersteunen de SeaH2Land-visie en de ontwikkeling van de noodzakelijke regionale infrastructuur. Om zo met duurzame waterstof de productie van staal, ammoniak, ethyleen en brandstoffen te verduurzamen. Daarmee helpen deze bedrijven in Nederland, België en Vlaanderen de CO2-uitstoot te verminderen tegen 2030 en daarna, en wordt er een grote bijdrage geleverd aan de Europese Green Deal. Dit past bovendien goed bij de Nederlandse ambitie om de uitrol van windparken op zee te versnellen en te koppelen aan de groeiende vraag naar elektriciteit. Het windpark kan gebouwd worden in een al aangewezen gebied in de Nederlandse Exclusieve Economische Zone.

Pijpleidingen tussen grote industriële spelers

De industriële spelers (verenigd in Smart Delta Resources (SDR)) werken met de netbeheerders samen aan de ontwikkeling van een regionaal, open-access pijpleidingnetwerk van ongeveer 45 kilometer, van Vlissingen in Nederland tot Gent in België.

De waterstoffabriek wordt volgens dit plan gekoppeld aan dit regionale waterstofnetwerk. Daarmee worden de grootschalige consumptie en productie van waterstof aan elkaar gekoppeld. Yara (in consortium met Ørsted) en Zeeland Refinery hebben eerder al aangekondigd duurzame waterstof te gaan produceren op hun fabriekslocaties. Dow exporteert sinds 2018 waterstof naar Yara via de eerste gaspijpleiding die werd omgebouwd voor waterstof. Het netwerk dient op korte termijn te worden uitgebreid naar ArcelorMittal en verder naar het noorden, onder de Westerschelde door, naar Zeeland Refinery. Hiermee wordt een uniek systeem gebouwd voor de uitwisseling van duurzame waterstof.

Daan Schalck, CEO, North Sea Port: “North Sea Port verwelkomt de ambitie van Ørsted om samen met grote industriële bedrijven het grensoverschrijdende havengebied als waterstofcluster in Europa verder uit te bouwen.”

Hoogspanningsnetwerk uitbreiden

De eerste fase van SeaH2Land (500 MW aan elektrolysecapaciteit) kan worden ontwikkeld zodra de regelgeving gereed is en als het beoogde regionale waterstofnetwerk klaar is. De tweede fase (een opschaling naar 1 GW) is afhankelijk van de aansluiting op de nationale waterstofinfrastructuur.

Het cluster wil ook het 380kV hoogspanningsnetwerk uitbreiden voor de elektrificatiebehoefte van de industrie ten zuiden van de Westerschelde. Dit maakt elektrolyse op GW-schaal en aanlanding van windenergie op zee aan beide kanten van de Westerschelde mogelijk. De regio wordt daarmee nog meer een volwaardige energiehub.

Als het project wordt gerealiseerd, ontwikkelt Ørsted (wereldwijd marktleider offshore wind) het windpark op zee en de elektrolyser. North Sea Port en Smart Delta Resources nemen de leiding over de ontwikkeling van de regionale infrastructuur. Zij werken nauw samen met de netbeheerders, ondersteund door de provincies Zeeland en Oost-Vlaanderen.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,961
Diesel1,752

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions