Transport Online - Geldboete voor imam voor groepsbelediging

Geldboete voor imam voor groepsbelediging

Geldboete voor imam voor groepsbelediging
30-03-2021 16:41 | Binnenland | auteur Redactie

DEN HAAG - Een imam is door de rechtbank Den Haag veroordeeld tot een geldboete van 675 euro voor het beledigen van een groep andersgelovigen in een moskee in Den Haag.

De imam verzorgde in 2017 een rouwdienst in de moskee. Hij heeft toen een aantal uitlatingen gedaan, waaronder: “Schapen en varkens horen niet in één ruimte."

Naar aanleiding van deze en andere uitlatingen die hij tijdens deze rouwdienst heeft gedaan, hebben drie mensen anoniem aangifte gedaan omdat zij zich daardoor gekrenkt voelden.

Als uiting van zijn geloofsovertuiging heeft de verdachte een groep mensen vergeleken met varkens en hen daardoor in feite varkens genoemd. Deze groep mensen hangt een andere stroming binnen de Islam aan dan de verdachte. Om die reden schaart de rechtbank deze groep mensen onder de groep andersgelovigen.

De rechtbank beschouwt de uitlatingen als onnodig grievend, omdat varkens binnen de islam als minderwaardige en onreine dieren worden gezien. Onder moslims is het een grove belediging als je een varken wordt genoemd. Volgens de rechtbank had de imam op een veel minder kwetsende manier uitleg kunnen geven over zijn geloof en uiting kunnen geven aan zijn geloofsovertuiging. De rechtbank concludeert dat de imam zich, door deze uitlatingen te doen, schuldig heeft gemaakt aan groepsbelediging.

De veroordeling voor groepsbelediging levert volgens de rechtbank geen inbreuk op de vrijheid van meningsuiting van verdachte.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 10 mei t/m zondag 16 mei

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,893
Diesel1,522

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen