Clicky

 
Transport Online - Vast of mobiel wegen? Ontdek de voor- en nadelen

Vast of mobiel wegen? Ontdek de voor- en nadelen

Vast of mobiel wegen? Ontdek de voor- en nadelen
30-03-2021 13:40 | Algemeen | auteur Redactie

In de logistieke sector kan op diverse manieren worden gewogen. Kiest u voor wegen en verplaatsen in één handeling, door te wegen op een mobiele weegoplossing? Of kiest u ervoor om te wegen op een vaste locatie binnen het bedrijf? Na het lezen van dit artikel kent u de voor- en nadelen tussen vast en mobiel wegen. Ook leggen we het verschil uit tussen gekeurde (geijkte) en gekalibreerde logistieke weegschalen, zodat u niet voor onverwachte verrassingen komt te staan bij controles door keuringsinstanties.​

Wegen op een vaste locatie

Weegschalen die vaak worden gebruikt voor deze toepassing zijn vloerweegschalen voor in de logistieke sector. Dit type weegschaal zijn kenmerkend door robuustheid en grootte variatie in uitvoering. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen de vloerweegschaal in een put te plaatsen, zodat deze gelijk is met de vloer of voor een opstelling op de vloer, waarbij eenvoudig middels een oprit op en af gereden kan worden.

Bij weegschalen op de vloer is het advies gebruik te maken van een aanrijdbeveiliging. Dit is mogelijk in twee verschillende varianten: een aanrijdbeveiliging gemonteerd vast op de vloer of een aanrijdframe, waarin de vloerweegschaal wordt geplaatst. Beide varianten beschermen de vloerweegschaal tegen stoten van bijvoorbeeld de lepels van een heftruck. Hierbij heeft een aanrijdbeveiliging in frame vorm als groot voordeel dat het frame inclusief vloerweegschaal eenvoudig door een heftruck is te verplaatsen door twee gleuven aan de onderzijde voor de lepels.

Voordelen van een vloerweegschaal op een vaste locatie:

 • Wegen op een centrale plek binnen het bedrijf, waardoor u niet meerdere weegsystemen nodig hebt
 • Grootte variatie in uitvoering, materiaal en weegindicator
 • Robuust uitgevoerd en beschermd tegen stoten van bijvoorbeeld een wegende palletwagen bij het oprijden of de lepels van een heftruck
 • Geschikt voor grootte variatie aan product van licht tot zwaar
 • Koppeling met software voor bijvoorbeeld registratie van product of geproduceerd afval

De nadelen:

 • Neemt ruimte in beslag op de werkvloer
 • Verkeer van en naar de weegopstelling
 • Zonder aanrijdbeveiliging een verhoogde kans op schade door heftruck of wegende palletwagen

Bespaar op tijd door mobiel te wegen

Mobiele weegoplossingen worden veelal ingezet in een productieomgeving met bulkopslag of bij distributiecentra waarbij het gewicht een rol speelt bij het in- en uitboeken van product. Door gebruik te maken van een mobiele oplossing bespaart u direct op tijd door te wegen en transporteren tegelijk. Er kan direct controle worden uitgevoerd op inkomende en uitgaande zendingen, waarbij het ontbreken van product direct wordt opgemerkt door de weergave van een onjuist gewicht. Een mobiele weegoplossing is vaak in diverse varianten zoals: een wegende pompwagen of wegende lepels op bluetooth gemonteerd aan een heftruck.

Voordelen van mobiel wegen:

 • Wegen en transporteren in slechts één handeling
 • Snelle registratie van interne en externe goederenstroom
 • Directe controle van productvoorraden, waardoor verschillen direct worden opgemerkt
 • Wegen op iedere plek in het magazijn mogelijk
 • Koppeling met software en handterminal
 • Geen verkeer naar een vaste weegopstelling

De nadelen:

 • Minder nauwkeurig dan een vaste weegopstelling
 • Weinig variatie in uitvoering
 • Minder geschikt voor lichte producten

Wanneer bent u verplicht te kiezen voor een gekeurde weegschaal?

Naast de keuze tussen vast en mobiel wegen, heeft u vaak ook de keuzen tussen keuren en kalibreren. Het keuren van een weegschaal is een verplichting, kalibratie een optie.

Om te bepalen of een weegschaal gekeurd moet worden, wordt de wetgeving in de Metrologiewet opgevolgd. In de Metrologiewet staat officieel vastgesteld dat een weegschaal moet worden gekeurd wanneer het te wegen product op basis van gewicht wordt verkocht. Hierbij mag het keuren van een weegschaal alleen door een erkend bedrijf worden uitgevoerd door het uitvoeren van weegproeven met gecertificeerde gewichten. De resultaten en goedkeuring worden vervolgens vastgelegd in een CE-overeenstemmingsbeoordeling, waarna de weegschaal wordt voorzien van Merktekens en een verzegeling. Let hierbij op dat de verzegeling nooit wordt onderbroken of weggepoetst. Is dit wel het geval? Dan dient de weegschaal opnieuw te worden gekeurd.

Keuringsinstanties zoals Agentschap Telecom houden toezicht op het opvolgen van de wetgeving op gekeurde weegschalen. Voldoet een weegschaal niet aan de juiste documentatie? Dan bestaat de kans op een afkeur en moet de weegschaal binnen vastgestelde periode worden gekeurd om een boete te voorkomen.

Is een gekalibreerde weegschaal minder nauwkeurig?

Vaak wordt gedacht dat een gekalibreerde weegschaal minder nauwkeurig is dan een gekeurde weegschaal. Dit is niet het geval. Het enige verschil tussen kalibratie en het keuren van een weegschaal is de verzegeling en documentatie.

Ook bij het uitvoeren van een kalibratie wordt een weegschaal afgesteld met gecertificeerde gewichten. Alleen wordt bij het keuren de weegschaal voorzien van een verzegeling. Bij kalibratie wordt de weegschaal voorzien van een sticker met de datum van kalibratie. Hierbij kunt u kiezen de weegproeven te laten vastleggen in kalibratierapport. Het kalibratierapport kunt u vervolgens overhandigen bij een interne of externe controle, zoals ISO of BRC. In praktijk komt het zelfs ook vaak voor dat hier expliciet om wordt gevraagd door de afnemer.

Kies voor een erkende leverancier van uw weegapparatuur

Het aanbod weegschalen voor in de logistieke sector is breed. Belangrijk is dat u bepaald voor welk doeleinden de weegschaal zal worden ingezet. Vast of mobiel? Kiest u voor veiligheid en robuustheid? Of juist voor snelheid door te wegen en verplaatsen in één handeling. Kies daarom altijd voor een erkende leverancier van uw weegapparatuur die u niet alleen kan adviseren, maar ook kan ondersteunen bij onderhoud, reparaties en het juiste papierwerk. Zo voorkomt u vervelende verrassingen achteraf!


Dit was een gesponsord artikel. Ook geïnteresseerd in de mogelijkheden om een gesponsord artikel te plaatsen? Neemt u vrijblijvend contact op!

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,135
Diesel1,822

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats