Clicky

 
Transport Online - China keurt radicale aanpassingen aan kiessysteem Hongkong goed

China keurt radicale aanpassingen aan kiessysteem Hongkong goed

China keurt radicale aanpassingen aan kiessysteem Hongkong goed
30-03-2021 11:34 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

PEKING - [update 15:05 uur] China heeft definitief besloten tot een ingrijpende hervorming van het kiessysteem in Hongkong. Burgers mogen bij parlementsverkiezingen in die metropool straks nog maar 20 parlementariërs rechtstreeks kiezen, terwijl dat er voorheen 35 waren. Ook wordt het aantal parlementszetels volgens een betrokken politicus uitgebreid van 70 naar 90.

Het Permanente Comité van het Chinese parlement besloot unaniem om de plannen goed te keuren. Daarna klonk uitgebreid applaus, zei politicus Tam Yiu-chung tegen de krant South China Morning Post. Ook president Xi Jinping heeft de hervormingen volgens staatsmedia inmiddels goedgekeurd.

Het gaat volgens de krant om de meest ingrijpende en omstreden hervorming van het kiessysteem in de miljoenenstad sinds 1997. Het Verenigd Koninkrijk droeg Hongkong in dat jaar over aan de communistische Volksrepubliek. Die beloofde dat de metropool nog een halve eeuw een autonome status zou krijgen.

Het Verenigd Koninkrijk reageerde ontstemd op de aanpassingen aan het kiessysteem. Minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab zei dat China de afspraken heeft gebroken die met zijn land waren gemaakt over de toekomst van Hongkong. Hij verweet de Chinese machthebbers de "vrijheden van de inwoners van Hongkong te ondermijnen".

De hervormingen worden gezien als een manier om de prodemocratische oppositie in de stad verder buitenspel te zetten. Een kiescollege, het Election Committee, beslist straks naar wie 40 van de parlementszetels gaan die niet worden verdeeld via verkiezingen. Dat college wordt gezien als pro-Peking en kiest ook de hoogste bestuurder van de stad.

De samenstelling van het Election Committee gaat ook op de schop. In dat kiescollege zitten nu nog 117 lokale politici uit Hongkong, maar hun zetels komen volgens Tam te vervallen. Die politici worden rechtstreeks gekozen en behoren vaak tot het kamp van de oppositie.

Wie wil meedoen aan verkiezingen, moet bovendien een soort keuring ondergaan. Een commissie controleert dan of kandidaten de juiste politieke denkbeelden hebben. Politicus Tam zegt dat de afdeling staatsveiligheid van de politie daar ook bij betrokken is. Die gaat informatie aanleveren over kandidaten.

De oppositie in Hongkong koesterde een jaar geleden nog de hoop op een doorbraak bij de parlementsverkiezingen die gepland stonden voor september 2020. Prodemocratische kandidaten hadden een jaar eerder al een enorme overwinning geboekt bij lokale verkiezingen.

De autoriteiten besloten tot woede van de oppositie echter om de parlementsverkiezingen op de lange baan te schuiven, formeel vanwege de coronacrisis. Het Chinese parlement ging vervolgens aan de slag met de aanpassingen aan het kiesstelsel, waarmee de kans op een parlementaire meerderheid voor de oppositie verkeken lijkt te zijn.

De hoogste bestuurder van Hongkong, Carrie Lam, maakte dinsdag bekend dat later dit jaar waarschijnlijk weer gestemd kan worden. Ze rekent op parlementsverkiezingen in december.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,102
Diesel1,722

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions