Clicky

 
Transport Online - Nederlandse export daalde flink in 2020

Nederlandse export daalde flink in 2020

Nederlandse export daalde flink in 2020
30-03-2021 08:27 | Algemeen | auteur ANP

DEN HAAG - Nederland exporteerde vorig jaar 10 procent minder aan diensten en 6 procent minder aan goederen dan het jaar ervoor, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van voorlopige cijfers. Buitenlandse toeristen die geld uitgeven in Nederland worden gezien als exportdienst. Daarom heeft de enorme krimp in passagiersvluchten en de sterke daling van het aantal buitenlandse toeristen dat naar Nederland kwam in coronajaar 2020 een negatieve impact op de Nederlandse export van diensten.

De reisbeperkingen door de coronamaatregelen veroorzaakten dan ook een krimp van 11 procent bij vervoersdiensten. Daar vallen de passagiersvluchten onder. Verder besteedden buitenlandse toeristen veel minder geld in Nederland. In totaal de helft minder dan in 2019, wat neerkomt op bijna 9 miljard euro.

De import kromp ook behoorlijk met 12 procent bij diensten en 8 procent bij goederen. De goederenexport en -import herstelden enigszins in het derde en vierde kwartaal. De dienstenhandel zakte in de tweede helft van het jaar juist verder in. Vanaf het derde kwartaal is de krimp in de dienstenhandel groter dan in de goederenhandel.

De verkoop van intellectuele eigendomsrechten, ook wel royalty's genoemd, groeide licht en was daarmee de enige groeier in de top-5 bij diensten. De toename komt voornamelijk door bedrijven die zich bezighouden met de verkoop van muziek, films en series.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,947
Diesel1,572

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions