Clicky

 
Transport Online - Containerschip 'Ever Given' in Suezkanaal beweegt, 'maar niet te vroeg juichen' [+foto]

Containerschip 'Ever Given' in Suezkanaal beweegt, 'maar niet te vroeg juichen'

Containerschip 'Ever Given' in Suezkanaal beweegt, 'maar niet te vroeg juichen' [+foto]
29-03-2021 08:54 | Incidenten | auteur ANP

DEN HAAG - Het schip de Ever Given, dat al bijna een week de belangrijke vaarroute door het Suezkanaal blokkeert, is afgelopen nacht wel iets van zijn plek gekomen. Maar het is volgens topman Peter Berdowski van maritiem dienstverlener Boskalis nog te vroeg om te zeggen dat de problemen zijn opgelost. Het wordt volgens hem namelijk nog een hele klus om het voorsteven van het schip los te krijgen. Boskalis helpt daarbij.

In de nacht van zondag op maandag lukte het met de hulp van een zware sleepboot om het achtersteven los te krijgen, zei Beredowski in het Radio 1 Journaal. Daarmee is de hoek van het schip zoals die vastligt van 30 graden naar 10 graden gedraaid. De moeilijkste klus is echter het loskrijgen van het voorsteven. Die zit vast als een "walvis vastzit op het strand" en het wordt een hels karwei om die over de kleilaag heen te schuiven.

Later op maandagmorgen arriveert een tweede zware sleepboot om met trekkracht het schip helemaal los te krijgen. Daarbij zal er met grote kracht water onder het schip worden gespoten om zand en klei weg te spoelen. Als het niet lukt om op deze manier de voorkant van het schip vrij te krijgen, dan zullen er mogelijk containers van de voorkant van het schip afgetakeld moeten worden.

Dat laatste is volgens Beredowski een monsterklus, omdat dit midden in de woestijn moet gebeuren, waarbij de harde wind in het nadeel van de operatie is. "Een tijdrovende klus" voorspelt de Boskalis-topman ook. De containers zouden met een grote kraan mogelijk van het schip af kunnen worden geplukt en op een ander schip worden geladen.

Beredowski hoopt dat het zover niet komt en dat de Ever Given met trekkracht van zijn plek komt. "Er zit beweging in. Dat is het goede nieuws", zegt hij. "Maar ik zou de situatie niet willen vertalen dat het vanaf nu appeltje-eitje is."

De 400 meter lange en 224.000 ton wegende Ever Given liep dinsdag vast in het Suezkanaal, dwars over de belangrijke vaarroute voor scheepsverkeer tussen Azië en Europa. Door de opstopping was een enorme file aan wachtende schepen ontstaan aan beide kanten van het Suezkanaal. Volgens de Suez Canal Authority lagen zondagmiddag meer dan 320 boten te wachten, zoals containerschepen en olietankers.

Foto's

 • N. van Leeuwen Transport
  N. van Leeuwen Transport
 • J.Roeland
  VAN BREE
 • J.Roeland
  D.V.M. Transport
 • J.Roeland
  VAN DER MOST

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,945
Diesel1,572

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions