Clicky

Verstappen tweede achter Hamilton in openingsrace

28-03-2021 18:56 | Sport | auteur ANP

SAKHIR - Max Verstappen heeft in de eerste race van het nieuwe Formule 1-seizoen genoegen moeten nemen met de tweede plaats. De zege in de Grote Prijs van Bahrein ging naar zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton. Verstappen nam drie rondes voor het einde van de race de leiding over, maar gaf die positie een paar bochten later weer terug aan Hamilton omdat hij bij zijn inhaalactie even buiten de baan was gekomen.

De kopman van Red Bull overtrad daarmee de regels. Om een straf te vermijden, gaf hij de leiding in de race terug aan de Mercedes-coureur. Verstappen drong in de laatste rondes aan, maar hij wist de 36-jarige Brit niet meer te passeren. Een inhaalpoging wagen zat er ook niet meer in.

De Nederlander was in alle trainingen en in de kwalificatie de snelste op het circuit van Sakhir. Verstappen, die als eerste Nederlander ooit aan kop kon komen van het WK-klassement, kon dat echter niet bekronen in de race. De Fin Valtteri Bottas (Mercedes) eindigde als derde.

Het duurde een tijdje voor de openingsrace van 2021 op gang kwam. Sergio Pérez, de nieuwe teamgenoot van Verstappen, viel tijdens de opwarmronde even stil. De andere coureurs moesten daardoor een extra opwarmronde rijden. Verstappen behield bij de start zijn leidende positie, maar de safetycar moest direct de baan op na een crash van de Russische debutant Nikita Mazepin (Haas). Ook bij de herstart, na een paar rondes achter de safetycar, wist de Nederlander de koppositie in handen te houden.

Al snel ontstond een tactisch steekspel tussen Mercedes en Red Bull. Mercedes besloot al vroeg in de race om Hamilton naar binnen te halen voor nieuwe, harde banden. De wereldkampioen zette op die banden zulke snelle rondetijden neer, dat hij de leiding overnam toen Verstappen na zeventien rondes zijn eerste pitsstop maakte. Het leek er aanvankelijk op dat Hamilton wilde proberen op de harde banden de race uit te rijden, maar na 28 rondes kwam hij wederom de pits in voor een nieuw setje vers rubber. Verstappen kreeg zo de leiding weer in handen.

De 23-jarige Nederlander, die in zijn zevende seizoen in de Formule 1 zo graag een einde wil maken aan de hegemonie van Hamilton en Mercedes, maakte na 39 van de 56 rondes zijn tweede pitsstop. Hij kwam met een achterstand van 8,5 seconden op Hamilton als nummer 2 van de race weer de baan op. Op zijn nieuwere banden liep Verstappen snel in op de zevenvoudig wereldkampioen. Vijf rondes voor het einde had hij het gat gedicht. Een sterk openingsweekeinde bekronen met de zege lukte echter niet.