Clicky


 


Bolsonaro moet denigrerend gedrag tegen journaliste bekopen

Bolsonaro moet denigrerend gedrag tegen journaliste bekopen
27-03-2021 23:33 | Buitenland | auteur ANP

SÃO PAULO - De Braziliaanse president Jair Bolsonaro is wegens machogedrag en denigrerende opmerkingen aan het adres van Patricia Campos Mello veroordeeld tot schadeloosstelling van deze onderzoeksjournaliste. Een rechter in São Paulo bepaalde dat het staatshoofd haar 20.000 reais moet betalen, ongeveer 3000 euro. Hij kan daartegen nog beroep aantekenen.

Campos werkt voor Folha De S. Paulo, een van de meeste gerespecteerde Braziliaanse kranten. In 2018 schreef ze onder meer een artikel over een organisatie die tijdens de verkiezingscampagne nepnieuws verspreidde om de linkse Arbeiderspartij in diskrediet te brengen. Mede door die praktijken kon de radicaal-rechtse Bolsonaro winnen.

De gekozen president nam begin 2020 wraak door op YouTube te insinueren dat de journaliste had geprobeerd een primeur over hem los te peuteren bij een medewerker van een digitaal marketingbedrijf in ruil voor haar seksuele diensten. De rechter was van mening dat Bolsonaro daarmee haar naam en goede eer ernstig heeft aangetast. In januari boekte Campos ook al een juridische overwinning op de familie van Bolsonaro. Diens zoon Eduardo, parlementslid, kreeg een boete van 4500 euro, eveneens wegens het toebrengen van morele schade.

De Braziliaanse federatie van journalisten publiceerde ruim een jaar geleden een rapport met voorbeelden van liefst 428 aanvallen op de persvrijheid in het land, twee keer zoveel als in 2019. De president werd in 40 procent van de gevallen direct in verband gebracht met deze persbreidel.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,244
Diesel2,086

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats