Transport Online - Leger Myanmar doodt vijftig demonstranten op militaire feestdag

Leger Myanmar doodt vijftig demonstranten op militaire feestdag

Leger Myanmar doodt vijftig demonstranten op militaire feestdag
27-03-2021 13:53 | Buitenland | auteur ANP/AFP/RTR

NAYPYIDAW - De militaire junta van Myanmar heeft zaterdag, op de jaarlijkse nationale dag van de strijdkrachten, verspreid over het land zeker vijftig demonstranten gedood. De prodemocratische tegenstanders van de coup hadden opgeroepen tot nieuw grootscheeps verzet tegen het bewind op de militaire feestdag.

Het leger voerde zaterdag in alle vroegte al enkele invallen uit in een poging het protest in de kiem te smoren. De machthebbers waarschuwden eerder deze week al dat troepen demonstranten door het hoofd kunnen schieten.

Terwijl troepen fakkels en vlaggen droegen en naast legervoertuigen marcheerden, verdedigde junta-leider generaal Min Aung Hlaing opnieuw de staatsgreep en beloofde hij de macht terug te geven na nieuwe verkiezingen. Hij waarschuwde dat daden van terrorisme die schadelijk kunnen zijn voor de rust en de veiligheid van de staat, onaanvaardbaar zijn. "De democratie die wij wensen zou een ongedisciplineerde democratie zijn als zij geen respect tonen voor de wet en deze overtreden", aldus Min Aung Hlaing.

Ambassades

De ambassades van de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk hebben het ingrijpen van het leger scherp veroordeeld. "Deze 76e dag van de strijdkrachten van Myanmar zal in het geheugen gegrift blijven als een dag van terreur en oneer. Het doden van ongewapende burgers, waaronder kinderen, zijn onverdedigbare daden", zei de EU-ambassade in Yangon op sociale media.

De voormalige koloniale mogendheid Groot-Brittannië zei in een veroordeling dat de veiligheidstroepen "zichzelf te schande hebben gemaakt door op ongewapende burgers te schieten".

Erkenning

De dag van de strijdkrachten, waarop het begin van het lokale verzet tegen de Japanse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt herdacht, gaat gewoonlijk gepaard met een militaire parade, bijgewoond door buitenlandse officieren en diplomaten.

De junta heeft echter moeite om internationale erkenning te krijgen sinds ze de macht over Myanmar heeft overgenomen en zei dat acht internationale delegaties aanwezig waren bij de parade zaterdag. Daaronder zouden zich China en Rusland bevinden.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,919
Diesel1,562

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen