Transport Online - Vrachtwagen met talrijke gebreken met 110 km/u over Duitse A5 [+foto's]

Vrachtwagen met talrijke gebreken met 110 km/u over Duitse A5

Vrachtwagen met talrijke gebreken met 110 km/u over Duitse A5 [+foto's]
26-03-2021 14:04 | Overtredingen | auteur Redactie

BREITENBACH AM HERZBERG - Donderdagochtend zag de Duitse politie een Poolse truck met aanhang rijden over de Duitse A5 tussen de Hattenbacher Dreieck en de rustplaats Rimberg. Vanwege een te hoge snelheid en een bewegende bovenbouw werd de combinatie aan de kant gezet.

Al bij de eerste inspectie was ernstige schade aan de dekzeilconstructies van de vrachtwagen en aanhanger te zien. De ondersteuningsconstructies van de bovenbouw vertoonden op verschillende plaatsen zichtbare scheuren en enorme schade. De sloten en scharnieren van de laadruimtedeuren waren gescheurd en verbogen aan zowel de vrachtwagen als de aanhanger of ontbraken soms helemaal.

Bij het openen van de deuren van het laadruim werd de oorzaak van het zwaaien van de bovenbouw tijdens het rijden duidelijk. De truck en aanhanger werden tot aan het dak beladen met europallets die op geen enkele manier waren gezekerd en die tijdens de rit al behoorlijk waren verschoven. In de aanhanger werd de lading zodanig in de zwaar beschadigde zijzeilopbouw gedrukt dat bij een uitwijkmanoeuvre of een krappe bocht de bovenbouw had kunnen instorten en de gehele lading op de weg zou zijn beland.

Zoals uit de evaluatie van de digitale tachograaf van de truck bleek, reed de truck in kwestie al verschillende keren met een snelheid van meer dan 100 km/uuur. "Absoluut onverantwoordelijk en roekeloos gedrag van de tweemansbemanning van deze beschadigde truck", aldus de Duitse politie vrijdag in een verklaring.

Daarbij bleek de vrachtwagencombinatie ook nog zo'n 10 cm hoger te zijn dan is toegestaan ​​en dus ook meer lading vervoerde dan toegestaan.

Het verhoogde zwaartepunt, de niet-gezekerde lading, de aanzienlijke technische tekortkomingen en, last but not least, de aanzienlijke overschrijdingen van de maximaal toegestane snelheid tot 30 km/uur zouden ertoe hebben geleid dat er een verhoogd risico aanwezig was dat de vrachtwagen zou kantelen en gevaar zou opleveren voor mede weggebruikers.

Vanwege de aanzienlijke voertuiggebreken, de buitensporige snelheid, de extra hoogte en het volledig ontbreken van ladingzekering, was het absoluut noodzakelijk dat de vrachtwagen zijn rit niet mocht voortzetten en dat de lading ter plaatse volledig gelost moest worden.

Tegen beide chauffeurs, die ook gezamenlijk optraden als eigenaren, is een boete procedure gestart vanwege de genoemde overtredingen. Omdat beide chauffeurs geen vaste woon- of verblijfplaats in de Duitsland hadden, werden door de politie waarborgsommen met driecijferige eurobedragen geïnd om de procedure veilig te stellen.

Of de rit met een lege vrachtwagen voortgezet mag worden is nog niet bekend, controle zal dat moeten uitwijzen. Als de grote technische gebreken ter plaatse niet verholpen kunnen worden, zullen de gecontroleerde voertuigen waarschijnlijk op een dieplader geladen worden en vervoerd worden naar Polen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 17 mei t/m zondag 23 mei

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,900
Diesel1,524

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen