Clicky

 
Transport Online - Taakstraf en voorwaardelijke celstraf na tonen valse PCR-test op Schiphol

Taakstraf en voorwaardelijke celstraf na tonen valse PCR-test op Schiphol

Taakstraf en voorwaardelijke celstraf na tonen valse PCR-test op Schiphol
26-03-2021 13:40 | Coronavirus | auteur Redactie

HAARLEM - De rechtbank Noord-Holland heeft twee mannen (30 jaar) veroordeeld voor het tonen van valse coronatestuitslagen op Schiphol voor hun zakenreis naar Marokko. Ze hebben een taakstraf van 60 uur opgelegd gekregen en een voorwaardelijke celstraf van twee weken, met een proeftijd van twee jaar.

De twee toonden op 21 januari een negatieve uitslag van een zogenoemde PCR-test aan de marechaussee op de luchthaven. Op het certificaat stond een telefoonnummer van een huisartsenpraktijk waar de test zou zijn afgenomen. Maar na controle van de marechaussee bij de huisartsenpraktijk bleken de twee geen test te hebben gedaan. De verdachten bekenden een vervalste testuitslag te hebben laten zien. De twee werden geweigerd voor hun vlucht.

Ook tijdens de zitting gaven de twee verdachten hun fout toe. Ze hadden te laat in de gaten dat een PCR-test verplicht was en vreesden dat de uitslag te laat zou komen, verklaarden ze. Een van hen had via een kennis daarom valse certificaten gekocht. Hij had bovendien in de afgelopen maanden meerdere thuistesten gedaan en had geen klachten. Hij dacht dat hij daarom geen corona zou hebben. De andere verdachte was bang dat een PCR-test schadelijk voor zijn gezondheid zou zijn.

Door geen officiële PCR-test te doen en een valse uitslag te tonen, hebben de twee volgens het Openbaar Ministerie de kans aanvaard het coronavirus te hebben en te verspreiden. Het OM eiste voor beide verdachten twee maanden gevangenisstraf, waarvan een maand voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

De politierechter oordeelt dat de twee mannen zich schuldig hebben gemaakt aan valsheid in geschrift. Door opzettelijk het valse certificaat aan de marechaussee te tonen en daarmee te willen reizen, hebben ze het risico genomen om anderen in het vliegtuig en in Marokko te besmetten. Dat is een ernstig feit. De verspreiding van het coronavirus kan hard gaan. Het veiligheidssysteem dat luchthavens en vliegtuigmaatschappijen hanteren om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, wordt ondermijnd als we niet kunnen vertrouwen op de echtheid van de testcertificaten. Dat vormt een bedreiging voor de volksgezondheid. Een taakstraf is daarom passend, vindt de rechter. De voorwaardelijke celstraf moet een waarschuwing zijn dat de twee niet nog een keer in de fout gaan.

Foto's

 • KLM Touringcar
  KLM Touringcar
 • Sipke Appel
  PH-KVG (MSN 20211)
 • Sipke Appel
  PH-CKA (MSN 33694)
 • Sipke Appel
  Reg: F-GKXZ (MSN 4137)


Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,938
Diesel1,755

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions