Clicky

 
Transport Online - Meerderheid Kamer wil debat met oud-verkenners over notitie

Meerderheid Kamer wil debat met oud-verkenners over notitie

Meerderheid Kamer wil debat met oud-verkenners over notitie
26-03-2021 12:15 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - [update 12:15 uur] Een meerderheid van de Tweede Kamer wil in debat met oud-verkenners Kajsa Ollongren en Annemarie Jorritsma over de gelekte notitie, waarin onder anderen CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt wordt genoemd. Op een foto waren donderdag notities te zien die Ollongren bij zich droeg. Het ging om "aandachtspunten" voor het gesprek met de VVD en D66, dat eigenlijk voor donderdag was gepland. De oud-verkenners zullen zich hierover moeten verantwoorden, vindt een meerderheid.

Het CDA vergaderde vrijdag over de kwestie, waarna de partij zei een debat te willen regelen. Heikel punt voor de christendemocraten is dat in de notities bij de naam van het bekende CDA-Kamerlid Omtzigt staat: 'functie elders'. Omtzigt staat bekend als iemand die zich vastbijt in dossiers, zoals de toeslagenaffaire. Hij is als Kamerlid uiterst kritisch op het kabinetsbeleid, wat soms tot onrust leidt in kabinetskringen. Ook staat er in de notitie iets over de "onderhandelingsstijl" van CDA-leider Wopke Hoekstra. Bij zijn naam staat verder de aantekening "post in kabinet".

PvdA-leider Lilianne Ploumen heeft te kennen gegeven niet aan tafel te willen met de nieuwe verkenners, ministers Tamara van Ark (VVD) en Wouter Koolmees (D66), voordat er is gesproken over de notitie. Ook de linkse partijen worden genoemd in die aantekeningen. Ze zouden elkaar "niet echt vast" houden. In de verkiezingscampagne zeiden de linkse partijen juist het liefst met elkaar in een eventuele coalitie te stappen.

D66, PVV, SP, Partij voor de Dieren, GroenLinks, ChristenUnie en Forum voor Democratie willen ook een debat. Volgende week wordt de nieuwe Tweede Kamer geïnstalleerd. Voor die tijd zouden Ollongren en Jorritsma al hun verslag opleveren, waarover de nieuw gekozen Kamer zou debatteren. PVV-leider Geert Wilders wil Ollongren hoe dan ook naar de Kamer. Als zij niet als verkenner verantwoording aflegt, moet dat maar als demissionair minister, vindt hij.

D66-leider Sigrid Kaag sprak zich vrijdagochtend voor het eerst uit over de gelekte notities op Twitter. "Belangrijk dat alle stappen van de verkenning transparant verlopen. Daarom steun ik een debat met voormalig verkenners Ollongren en Jorritsma", schrijft zij.

Ollongren zit momenteel nog thuis omdat ze besmet is met het coronavirus. Toen zij donderdag haar positieve testuitslag kreeg, verliet ze haastig het Binnenhof. Een ANP-fotograaf legde dat moment vast, waarna bleek dat haar notities leesbaar waren. Na het echec stapten Ollongren en Jorritsma op als verkenner. VVD-leider en demissionair premier Mark Rutte zei donderdagavond overigens dat hij helemaal niet vindt dat Ollongren zich hoeft te verantwoorden.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,983
Diesel1,629

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions