Clicky

 
Transport Online - Vorderingen D-Reizen tegen SGR en Staat afgewezen

Vorderingen D-Reizen tegen SGR en Staat afgewezen

Vorderingen D-Reizen tegen SGR en Staat afgewezen
24-03-2021 17:04 | Binnenland | auteur Redactie

ROTTERDAM - De voorzieningenrechter in Rotterdam heeft woensdag de vorderingen van D-Reizen afgewezen. D-Reizen is een reisagent die pakketreizen aan consumenten verkoopt. Door de coronamaatregelen zijn sinds 14 maart 2020 veel reizen geannuleerd. Voor deze reizen zijn aan consumenten vouchers uitgegeven.

De looptijd van de sinds maart 2020 uitgegeven voucher is in veel gevallen 12 maanden. In de afgelopen 12 maanden hebben vanwege de coronamaatregelen en reisbeperkingen maar weinig consumenten van de vouchers gebruik kunnen maken.

De verwachting is dat veel consumenten een beroep gaan doen op uitbetaling van de vouchers. D-Reizen kan die vouchers niet integraal betalen en maakt aanspraak op, volgens D-Reizen door de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) en de Staat toegezegde financiering.

Meer specifiek vordert zij financiering van 80 procent van de waarde van uitgegeven vouchers, welke financiering uit een zogeheten voucherfonds moet komen. De Staat gaat in dat kader gesubsidieerde leningen aan garantiefondsen verstrekken.

De instelling van het voucherfonds is aangekondigd in een brief aan de Kamer van 9 december 2020. In de bedoelde brief zijn echter slechts de contouren geschetst van een ‘mogelijke’ voucherkredietfaciliteit, waarbij bovendien de nodige voorbehouden zijn gemaakt.

Aangegeven is dat er nog definitieve uitwerking is en besluitvorming moet plaatsvinden evenals goedkeuring door de Europese Commissie.
Daar komt bij dat in de brief aan de eventuele verstrekking van een toegestaan krediet ook nog de nodige mitsen en maren zijn verbonden.

Na goedkeuring door de Europese Commissie moeten de garantiefondsen per reisonderneming worden beoordeeld of en hoeveel krediet mag worden verstrekt.

Van een verplichting voor SGR en De Staat om financiering te verstrekken is daarom (nog) geen sprake.

De beoogde rentesubsidie op de voorgenomen kredietverstrekking door de Staat aan garantiefondsen komt neer op staatsteun.  Artikel 108 lid 3 VWEU bepaalt dat een voorgenomen steunmaatregel in afwachting van een eindbeslissing van de Europese Commissie op een verzoek van een lidstaat daartoe niet tot uitvoering mag worden gebracht.

Daarop kan in kort geding, en ook overigens in een nationale gerechtelijke procedure, geen uitzondering worden gemaakt. Daarom stuit de vordering ook af op de Europese regels over staatssteun.

Foto's

  • J.Roeland
    KLG EUROPE

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,360
Diesel2,078

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 23 mei t/m zondag 29 mei

Alle Rijverboden