Clicky

 
Transport Online - Coronazelftest van twee bedrijven goedgekeurd

Coronazelftest van twee bedrijven goedgekeurd

Coronazelftest van twee bedrijven goedgekeurd
24-03-2021 16:28 | Coronavirus | auteur ANP

DEN HAAG - Het ministerie van Volksgezondheid heeft twee tests goedgekeurd waarmee mensen zichzelf kunnen testen op het coronavirus. Het departement verwacht de eerste zelftests half april te ontvangen. Het ministerie denkt dat het om honderdduizenden exemplaren zal gaan. Die zullen dan beschikbaar worden gesteld aan het onderwijs, en aan werkgevers die hun werknemers willen testen.

Omdat de testen formeel medische hulpmiddelen zijn, moest het ministerie eerst een ontheffing verlenen. Dat is nu gebeurd, voor de testen van de bedrijven Roche en Biosynex. Het gaat om zogenoemde antigeentesten, die veel sneller een uitslag geven dan de PCR-test die vooral in de teststraten van de GGD wordt gebruikt.

De eerste testen, die het ministerie over enkele weken verwacht, gaan naar het onderwijs. Dat moet bijdragen aan de heropening van onderwijsinstellingen die nu nog gesloten zijn. "Ook voor werkgevers worden zelftesten beschikbaar gesteld om werknemers zichzelf preventief en frequent te kunnen laten testen", aldus het ministerie.

Apotheken en supermarkten

Uiteindelijk moeten mensen de testen ook kunnen kopen in apotheken en supermarkten. Wanneer dat zover is, is nog niet duidelijk.

Het ministerie van Onderwijs denkt dat met de zelftesten uitbraken kunnen worden voorkomen. In eerste instantie worden ze ingezet op middelbare scholen, om leerlingen en personeel te testen die in dezelfde ruimte zijn geweest als een besmet persoon. Daarnaast kan personeel zich twee keer per week preventief testen. "Dit geldt ook voor personeel van de kinderopvang, als de opvang in hetzelfde gebouw als de school zit", aldus het ministerie.

In het hoger onderwijs moeten studenten vanaf eind april zich één keer per week kunnen testen. "De rijksoverheid stelt hiervoor de testen beschikbaar, en de komende tijd wordt dit samen met de instellingen verder uitgewerkt. Ook voor het mbo zullen zelftesten beschikbaar worden gesteld."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,938
Diesel1,912

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden