Clicky

 Onderzoeksraad: stalbranden hebben geen enkele prioriteit

Onderzoeksraad: stalbranden hebben geen enkele prioriteit
24-03-2021 13:37 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Het voorkomen van stalbranden, waardoor ieder jaar gemiddeld 143.000 dieren om het leven komen, heeft geen enkele prioriteit. Niet bij de veehouderijsector en niet bij het betrokken ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Integendeel, het ministerie ziet geen reden om aanvullende regels op te stellen om de brandveiligheid in grote stallen te verbeteren. Een brand waarbij 130.000 stuks pluimvee of 7.000 varkens omkomen, ziet zij als "acceptabel" risico. Dat meldt de Onderzoeksraad voor Veiligheid na ruim 1,5 jaar onderzoek.

De laatste jaren is het aantal stalbranden, waarbij de dieren geen kant op konden en daardoor geregeld levend verbrandden - ondanks diverse actieplannen - zelfs toegenomen. Ook het aantal dieren dat bij zo'n brand omkomt neemt ieder jaar toe. "In de politieke besluitvorming over eventuele aanvullende regelgeving hebben de kosten voor veehouders en de veehouderijsector als geheel de doorslag gegeven", aldus de raad in het rapport. Ook maatregelen die als kansrijk gezien werden, zijn daarom niet uitgevoerd.

De OVV vindt dat de minister ervoor moet zorgen dat stalbranden "substantieel en structureel verminderen". Ook moet er adequate regelgeving en toezicht komen voor die substantiële vermindering, aldus de raad. Het ministerie moet eindverantwoordelijkheid nemen, schrijft de OVV.

Bedrijfsrisico

Kritische en actievoerende boeren spelen op de achtergrond mee als reden waarom geen maatregelen genomen worden, aldus de raad. "Dit broze draagvlak is een drempel voor het Rijk om aanvullende regels te stellen aan de brandveiligheid."

Tot op heden benaderen de sector en het ministerie stalbranden vooral vanuit een "bedrijfseconomisch perspectief" waarbij de branden gezien worden als een "bedrijfsrisico". De uitgaven om de veiligheid te verbeteren moeten vooral gezien worden als een kostenpost die "terugverdiend" moet worden. De OVV vindt dat iemand die landbouwdieren houdt, verantwoordelijk is voor de gezondheid en het welzijn, en dus ook voor de veiligheid van die dieren.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,174
Diesel1,974

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats