Clicky

 Londen en AstraZeneca: vaccinvoorraad Italië niet bedoeld voor VK

Londen en AstraZeneca: vaccinvoorraad Italië niet bedoeld voor VK
24-03-2021 17:25 | Coronavirus | auteur ANP/RTR/BLOOMBERG

BRUSSEL/ROME - [update 17:20 uur] De tientallen miljoenen AstraZeneca-vaccins die klaarliggen in Italië zijn niet bestemd voor het Verenigd Koninkrijk. Farmaceut AstraZeneca en bronnen rond de Britse regering spreken dat bericht, dat grote ergernis wekte in veel EU-landen, stellig tegen.

De Italiaanse krant La Stampa berichtte eerder op de dag over een miljoenenvoorraad van AstraZeneca die op export naar het VK zouden wachten. Een woordvoerder van AstraZeneca noemt die omschrijving onjuist. "Er is momenteel geen export gepland."

Wel bevestigt de farmaceut dat er inderdaad 29 miljoen doses klaarliggen in een fabriek van Catalent in het Italiaanse Anagni. Daarvan zijn 13 miljoen doses bestemd voor het internationale aankoopprogramma COVAX, waarmee ook minder welvarende landen toegang krijgen tot coronavaccins. De overige 16 miljoen doses worden naar Europese landen verscheept. Het grootste gedeelte daarvan arriveert eind maart. Het restant van de partij zal in april worden geëxporteerd.

Europese Commissie

De partij is volgens AstraZeneca gemaakt in verschillende fabrieken buiten de EU en naar Italië gebracht om in flesjes te worden gestopt. La Stampa meldde eerder nog dat de doses onder meer afkomstig zijn van het Nederlandse Halix, dat tot middelpunt is uitgegroeid van het getouwtrek tussen Londen en Brussel om AstraZeneca-vaccins.

De Italiaanse autoriteiten zijn volgens de krant gestuit op de voorraad in Anagni na een melding van de Europese Commissie. Die heeft woensdag strengere regels voor de export van coronavaccins gepresenteerd. Die moeten voorkomen dat vaccins vanuit de EU bijvoorbeeld wel naar het VK gaan, maar het omgekeerde wordt geblokkeerd. De berichtgeving over tientallen miljoenen vaccins van AstraZeneca voor het VK sloeg daarom in veel EU-landen in als een bom.

Ook de Britten verwachten geen levering van het bedrijf uit Italië, zegt een Britse ingewijde. Londen zou ook niet in gesprek zijn met de Europese Commissie over de partij vaccins.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,103
Diesel1,924

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions