Transport Online - In hoger beroep drie maanden cel voor bedreigen Wilders

In hoger beroep drie maanden cel voor bedreigen Wilders

In hoger beroep drie maanden cel voor bedreigen Wilders
23-03-2021 13:32 | Binnenland | auteur ANP

DEN BOSCH - Het gerechtshof in Den Bosch heeft dinsdag een 63-jarige man uit Hoensbroek veroordeeld tot drie maanden gevangenisstraf wegens het uiten van dreigementen tegen Geert Wilders. Tijdens een verkiezingstournee van Wilders twee jaar geleden in Heerlen liet de man zich ontvallen dat hij de PVV-leider zijn kop in zou slaan. De rechtbank in Maastricht sprak de man bijna twee jaar geleden nog vrij.

Wilders was op 9 maart 2019 in Heerlen aan het flyeren voor de verkiezingen voor de Provinciale Staten op 20 maart. De verdachte stond met zijn fiets langs de route van Wilders en zou volgens het Openbaar Ministerie tegen een wijkagent gezegd hebben: "Ik heb een bijl in mijn fietstas en daar sla ik hem de kop mee in", doelend op Wilders, die hij "een varken" noemde.

Het OM eiste zowel voor de rechtbank als in hoger beroep vier jaar cel wegens het voorbereiden van een moord. De man zelf zegt alleen maar een grapje te hebben gemaakt tegen een hem bekende wijkagent. De politie zag de grap daarvan niet in en de man werd daarop aangehouden.

Zwakbegaafd

Naar eigen zeggen is de man fan van Wilders. Hij zou Wilders nooit wat hebben willen aandoen, zei hij voor het hof. Uit psychologisch onderzoek blijkt dat de man zwakbegaafd is. Anders dan het OM ziet het hof geen intentie om Wilders te vermoorden.

Wel neemt het hof de man kwalijk dat hij de bedreigingen uitte, temeer omdat Wilders toch al bedreigd wordt en dat dergelijke uitlatingen "bij Wilders in redelijkheid de vrees konden doen ontstaan dat hij het leven zou verliezen of ernstig fysiek letsel zou oplopen", aldus het rechters in hoger beroep. "Het hof rekent het de verdachte aan dat hij zich desondanks geen rekenschap heeft gegeven van de mogelijke gevolgen van zijn uitlatingen." Wel rekent het hof hem de bedreigingen in mindere mate toe gezien de verstandelijke beperkingen van de man.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 10 mei t/m zondag 16 mei

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,900
Diesel1,524

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen