Clicky

 
Transport Online - Haven Rotterdam kijkt naar groene waterstof uit Australië

Haven Rotterdam kijkt naar groene waterstof uit Australië

Haven Rotterdam kijkt naar groene waterstof uit Australië
22-03-2021 23:41 | Haven Nieuws | auteur ANP

ROTTERDAM - De haven van Rotterdam kijkt naar de mogelijkheid om in Zuid-Australië opgewekte groene waterstof te importeren. Het havenbedrijf en de regering van de Australische deelstaat bereikten daarover een principeakkoord.

Zuid-Australië wil in 2025 een grote exporteur van schone energie zijn. De deelstaat hoopt dan jaarlijks vijf keer zoveel stroom op te wekken als het nodig heeft. Nu al komt 60 procent van de stroom in de deelstaat uit schone bronnen en in 2030 moet dat 100 procent zijn.

De haven van Rotterdam wil een belangrijke rol spelen in de overstap naar schone energie in Europa. Nu komen er nog veel kolen en olie via de haven binnen, maar waterstof moet in de komende jaren die fossiele brandstoffen gaan vervangen.

Ondanks dat het kostbaar lijkt om waterstof helemaal vanuit Australië hierheen te halen, denkt directeur Allard Castelein van het havenbedrijf dat dit toch interessant kan zijn. "We weten dat de kosten voor het verschepen maar een klein deel van de totale kosten van waterstof zijn." Als de waterstof in Australië opgewekt kan worden dankzij energie uit zon en wind, die er ten overvloede zijn, toch kunnen zorgen dat de prijs van de energiedrager "zeer concurrerend" kan zijn in Europa.

Zuid-Australië is de eerste niet-nationale overheid waar de haven van Rotterdam mee samenwerkt. Er lopen ook al haalbaarheidsonderzoeken met onder meer IJsland, Portugal, Marokko, Uruguay en landen in het Midden-Oosten.

Foto's

  • J.Roeland
    KLG EUROPE
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,062
Diesel2,064

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden