Transport Online - Volvo legt vrachtwagenproductie wekenlang stil vanwege chiptekort

Volvo legt vrachtwagenproductie wekenlang stil vanwege chiptekort

Volvo legt vrachtwagenproductie wekenlang stil vanwege chiptekort
22-03-2021 22:30 | Bedrijfsnieuws | auteur ANP/BLOOMBERG/BELGA

GÖTEBORG - Volvo moet de vrachtwagenproductie in het tweede kwartaal wekenlang stilleggen vanwege een tekort aan computerchips. Het Zweedse bedrijf verwacht dat ook andere onderdelen zullen worden getroffen door de schaarste. Per fabriek verwacht Volvo een productievertraging van tussen de twee en vier weken in het tweede kwartaal.

De Amerikaanse autofabrikant Ford liet maandag weten dat het een productielocatie in Ohio heeft stilgelegd waar onder meer busjes en onderdelen van vrachtwagens worden gemaakt. Ook hier is de reden het wereldwijde tekort aan chips. Volvo Cars, de autofabrikant die is afgesplitst van vrachtwagenmaker Volvo, kondigde ook al fabricagestops aan. De autofabriek van het bedrijf in het Belgische Gent, waar onder meer de elektrische XC40 wordt gebouwd, sluit eind deze week en hoelang dat zal duren is nog niet bekend.

De autosector kampt al langer met chiptekorten. Dat komt door een zeer sterk toegenomen vraag naar apparatuur voor thuiswerk en entertainment in coronatijd, zoals computers, laptops en spelconsoles. Andere automakers zoals Toyota, Honda en Nissan waren eerder al genoodzaakt de productie stil te leggen.

Techbedrijven zoals Samsung merkten ook al de impact van het tekort aan halfgeleiders. Samsung zei onlangs al te overwegen de lancering van een nieuw model smartphone daarom uit te stellen. Volgens Samsung is er sprake van een "ernstige onbalans" in de halfgeleidersector.

Foto's

 • J.Roeland
  ColdService
 • J.Roeland
  C. van de Loo
 • J.Roeland
  HESSING
 • Kivits Drunen
  Kivits Drunen

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,852
Diesel1,492

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen