Clicky

 
Transport Online - Taakstraf en voorwaardelijke celstraf voor illegale handel in pythonhuiden

Taakstraf en voorwaardelijke celstraf voor illegale handel in pythonhuiden

Taakstraf en voorwaardelijke celstraf voor illegale handel in pythonhuiden
22-03-2021 14:20 | Binnenland | auteur ANP

DEN BOSCH - De rechtbank Oost- Brabant heeft een 55-jarige man uit Eindhoven veroordeeld tot 200 uur taakstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden. Hij kocht illegale dierenhuiden in, verwerkte die en verkocht ze vervolgens door.

De verdachte haalde tussen november 2015 en december 2016 samen met een ander 100 pythonhuiden vanuit Indonesië naar Nederland en kocht eveneens 720 meter pythonhuid (omgerekend is dat afkomstig van 200 tot 300 pythons).

Hij verwerkte deze huiden in zijn eigen producten, vesten, riemen, zadeltassen en dergelijke, en verkocht die vervolgens door. In zijn opslag lagen ook stukken bont van verschillende katachtigen, een otterhuid, boa-huid en varaan- en leguaanhuiden. Voor geen van deze producten van beschermde dieren had hij de vereiste papieren. Daarnaast had hij een grote hoeveelheid illegale tabletten met morfine in bezit.

De verdachte handelde uit commercieel oogpunt en winstbejag en had daarbij geen oog voor de wettelijke maatregelen om de handel in producten van bedreigde diersoorten te reguleren. Hij was bekend met de Cites-overeenkomstU verlaat Rechtspraak.nl (regels om dieren- en planten te beschermen), maar schafte desondanks bewust producten zonder betreffende documenten aan. Daarmee bracht de verdachte indirect schade toe aan de natuur.

Omdat het Openbaar Ministerie de redelijke termijn waarbinnen zij deze zaak voor de rechter had moeten brengen met 1,5 jaar heeft overschreden, matigt de rechtbank de taakstraf van 240 naar 200 uur. Daarnaast krijgt de verdachte een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden. Dit moet hem ervan weerhouden dat hij opnieuw de fout ingaat.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,945
Diesel1,572

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions