Clicky

 
Transport Online - Museumplein in Amsterdam weer rustig na ontbinden demonstratie [+video]

Museumplein in Amsterdam weer rustig na ontbinden demonstratie

Museumplein in Amsterdam weer rustig na ontbinden demonstratie [+video]
21-03-2021 14:02 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - [update 17:45 uur] Het is zondagmiddag rond 17.30 uur weer rustig op het Museumplein in Amsterdam, nadat de driehoek van burgemeester, politie en justitie een demonstratie die daar werd gehouden heeft ontbonden. Eerder was er een noodbevel ingesteld. De mobiele eenheid verdreef bijna alle aanwezigen en zette daarbij een waterkanon in. De meeste betogers verlieten daarna het plein. Of er mensen zijn aangehouden is nog niet bekend.

Actiegroep Nederland in verzet had eerder aangekondigd dat er zondag opnieuw ‘koffie werd gedronken voor vrijheid’ op het Museumplein, als protest tegen de coronamaatregelen van het kabinet en tegen burgemeester Femke Halsema. De gemeente had toestemming gegeven voor een demonstratie met maximaal 500 mensen in het Arenapark, maar demonstranten waren toch naar het Museumplein gekomen. Omdat burgemeester Halsema onderwerp is van de demonstratie, neemt locoburgemeester Simone Kukenheim deze zondag haar taken waar, ook als voorzitter van de driehoek.

In de omliggende straten van het Museumplein was het rond 16.30 uur nog wel even onrustig. De mobiele eenheid vormde in de Van Baerlestraat een linie om groepen mensen van het plein te weren. Ook waren de bereden politie en ME-busjes in de straten aanwezig. Er stond een lange file van trams in de straat en ook het overige verkeer kon er een tijd niet door. Tegelijkertijd was het aan de andere kant van het plein, op de Weteringschans in de buurt van poppodium Paradiso, ook druk met politie en demonstranten. Inmiddels rijdt het verkeer weer.

Zaterdag was op het plein ook een demonstratie gericht tegen de maatregelen. Daarbij werden 58 mensen opgepakt. Ook voorgaande keren dat ‘spontane’ demonstraties werden gehouden, kondigde de gemeente een noodverordening af en liep het uit op ongeregeldheden.

Elders in Amsterdam, in het Westerpark, was zondagmiddag een betoging tegen racisme en fascisme waar ook honderden mensen waren. Volgens de organisatie waren het er 1500, volgens de gemeente maximaal 500. Rond 14.20 uur werd het daar volgens de gemeente te druk. "Als er meer mensen zijn, wordt de demonstratie ontbonden. Kom niet meer naar het Westerpark!", aldus de gemeente op Twitter. In Groningen, Den Haag, Rotterdam en Maastricht waren vergelijkbare protesten.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,984
Diesel1,608

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions