Transport Online - Finland schort gebruik AstraZeneca alsnog op

Finland schort gebruik AstraZeneca alsnog op

Finland schort gebruik AstraZeneca alsnog op
19-03-2021 17:15 | Coronavirus | auteur ANP/RTR/AFP

HELSINKI - Finland onderbreekt uit voorzorg het toedienen van het coronavaccin van AstraZeneca voor onderzoek naar twee gevallen van complicaties met bloedpropjes. Dit meldde de nationale gezondheidsdienst (THL). De bijwerkingen traden tussen vier en tien dagen na de prik op.

Het Zweeds-Britse vaccin is net weer goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau EMA, nadat het gebruik in veel andere landen was stilgelegd naar aanleiding van enkele complicaties met bloedpropjes. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) liet ook al weten dat de voordelen opwegen tegen mogelijke bijwerkingen.

Finland neemt het middel weer in gebruik "als er meer duidelijk is over het verband tussen de bloedpropjes en het vaccin", zegt de gezondheidsdienst.

Geen groot effect

De bloedpropjes zijn volgens THL "erg zeldzaam". Finse media schrijven op basis van een persconferentie van de gezondheidsdienst dat het nog niet zeker is of de complicaties te wijten zijn aan het vaccin. Mensen die al zijn ingeënt met het middel zouden zich geen zorgen hoeven maken.

Volgens THL heeft het tijdelijk stoppen met het vaccin van AstraZeneca geen groot effect op het nationale vaccinatieplan. Waar mogelijk worden mensen die al een afspraak hebben gemaakt ingeënt met een ander middel.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 10 mei t/m zondag 16 mei

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,900
Diesel1,524

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen