Transport Online - Duitse gezondheidsminister zegt dat derde golf al is begonnen

Duitse gezondheidsminister zegt dat derde golf al is begonnen

Duitse gezondheidsminister zegt dat derde golf al is begonnen
19-03-2021 11:24 | Coronavirus | auteur ANP

BERLIJN - De Duitse Gezondheidsminister Jens Spahn heeft gezegd dat de derde golf van het coronavirus al is begonnen en dat daarom inentingen die golf niet kunnen voorkomen. Het aantal besmettingen neemt weer snel toe en er zijn volgens de minister op dit moment niet voldoende vaccins in Europa om een derde golf alleen met inentingen te stoppen.

Spahn geeft volgens Duitse media hiermee aan dat hij geen versoepelingen wil van de coronamaatregelen die de economie doen wankelen. Maandagmiddag is bondskanselier Angela Merkel weer in gesprek met de premiers van de zestien deelstaten om besluiten te nemen over de vraag hoe het met de coronamaatregelen verder moet.

Veel Duitsers verwachten versoepelingen en hopen de draad weer op te kunnen pakken. Spahn zei echter dat er geen versoepelingen mogelijk zijn als niet eerst alle kwetsbare personen zijn ingeënt. Dat kan volgens hem weken duren vanaf het moment dat er voldoende doses klaar liggen. Merkel belt vrijdagmiddag met de deelstaatpremiers over de vaccinatiecampagne.

Spahn zei dat hij er een voorstander van is om desnoods op eigen houtje het Russische coronavaccin Spoetnik-V in te schakelen. "Ik kan me voorstellen dat we heel snel contracten over de levering" van het Russische vaccin sluiten. Duitsland is in contact met Rusland over de vaccins en als de Europese Unie niets doet, kunnen we het volgens Spahn zelf regelen.

In West-Europa en de VS werd vorig jaar smalend gereageerd op de snelle lancering van het coronavaccin van het Gamaleja-Instituut voor Epidemiologie en Microbiologie en een onderzoeksinstituut van het Russische ministerie van Defensie. Het vaccin Spoetnik-V werd 11 augustus als geregistreerd middel tegen Covid-19 een wereldprimeur, zij het dat het voorlopig was goedgekeurd voor gebruik in testfasen. Vijf maanden later waren er naar schatting al een miljoen inentingen mee geweest en bleek het middel, waar twee vaccinaties voor nodig zijn, erg effectief. Vrijwel heel Azië en Latijns-Amerika hebben het vaccin besteld en er zijn tal van landen die het Russische vaccin willen maken, inclusief Brazilië, China, India en Zuid-Korea.

Spoetnik-V wordt momenteel door het Europese Geneesmiddelenbureau (EMA) onderzocht. Volgens Russische autoriteiten zijn in al vier West-Europese landen overeenkomsten gesloten over de productie van het vaccin Spoetnik-V. Het gaat volgens de baas van het Russische Directe Investeringsfonds om bedrijven in Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje. De Russische makers wachten echter nog op de goedkeuring van het EMA.

Het Indiase farmaceutische bedrijf Stelis Biopharma heeft vrijdag bekendgemaakt dat het minstens 200 miljoen doses van Spoetnik-V gaat maken. Het Zwitserse farmabedrijf Adienne staat in de startblokken om Spoetnik-V in een Italiaanse vestiging te gaan produceren.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 3 mei t/m zondag 9 mei

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,902
Diesel1,532

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen