Transport Online - 42 maanden gevangenisstraf voor cybercrime en witwassen

42 maanden gevangenisstraf voor cybercrime en witwassen

42 maanden gevangenisstraf voor cybercrime en witwassen
18-03-2021 17:36 | Misdaad | auteur Redactie

GRONINGEN - Een 22-jarige man is door de Rechtbank Noord-Nederland veroordeeld tot 42 maanden gevangenisstraf voor cybercrime en witwassen.

Op Marktplaats verzocht hij verkopers om 1 eurocent over te maken. Via een malafide betaallink en een phishingsite die leek op de website van een bank, kreeg hij controle over andermans bankrekening. Het gestolen geld ging eerst naar rekeningen van zijn 'geldezels', en werd daarna gepind.

Ook heeft hij met een ander twee aanzienlijke geldbedragen witgewassen, die deel uitmaakten van een bedrag van 1 miljoen euro dat in één nacht was buitgemaakt door phishing. Nog diezelfde nacht zijn delen van de buit overgemaakt naar de geldezels die hij en zijn mededader hadden geronseld. Verdachte ontving daarvan een deel.

Verder maakte hij zich schuldig aan computervredebreuk, diefstal met ‘valse sleutels’ (pasjes met pincodes), poging tot oplichting, het beheer van phishingsites en het bezit van gehackte emailadressen. Hij maakte ook geld buit door 'vriend-in-nood-fraude' via WhatsApp en met een nep-sms-bericht van de Belastingdienst. De totale financiële schade is ruim € 50.000,00.

Hij moet het wederrechtelijk verkregen voordeel van € 38.097,16 terugbetalen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,917
Diesel1,563

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen