Transport Online - 'Moordenaar' Poetin wenst Biden een goede gezondheid

'Moordenaar' Poetin wenst Biden een goede gezondheid

'Moordenaar' Poetin wenst Biden een goede gezondheid
18-03-2021 13:33 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/RTR/AFP

MOSKOU - De Russische president Vladimir Poetin heeft laconiek gereageerd op uitspraken van zijn Amerikaanse collega Joe Biden. Die bevestigde deze week dat hij Poetin ziet als "moordenaar". Poetin zei op televisie dat de Amerikaan waarschijnlijk zijn eigen eigenschappen aan hem toeschrijft en wenste Biden een goede gezondheid toe.

De uitspraken van Biden hadden in Rusland geleid tot veel beroering. Een woordvoerder van het Kremlin zei eerder op donderdag dat de Amerikaan duidelijk niet geïnteresseerd is in verbeteren van de relatie met Moskou. De Russische ambassadeur in de VS keert zaterdag terug naar Moskou voor overleg over de relatie tussen de landen, die volgens de ambassade dreigt "in te storten".

De commotie volgde op een interview van Biden met ABC News, waarin de gespannen relatie tussen Washington en Moskou aan de orde kwam. De president beloofde dat Rusland een "prijs zal betalen" voor vermeende bemoeienis met de Amerikaanse verkiezingen.

'Geen ziel'

Biden blikte ook terug op een tweegesprek met Poetin, waarin hij de Russische leider zou hebben toegebeten dat hij "geen ziel" lijkt te hebben. "Zijn reactie was: 'we begrijpen elkaar'", vertelde Biden. De president kreeg vervolgens de vraag of hij Poetin ziet als een moordenaar. "Uh huh. Dat doe ik", reageerde hij.

Biden was niet de eerste Amerikaanse topbestuurder die achterdochtig is over Poetin, die de Russische politiek al ruim twintig jaar domineert. Dick Cheney, vicepresident onder George W. Bush, zou ooit hebben opgemerkt dat hij altijd "KGB, KGB, KGB" dacht bij het zien van de Russische leider, die ooit deel uitmaakte van die inlichtingendienst van de Sovjet-Unie.

De relatie tussen Rusland en de VS verslechterde tijdens het presidentschap van Barack Obama, toen Biden vicepresident was. Toenmalig minister van Defensie Robert Gates schreef in zijn memoires dat hij een "ijskoude moordenaar" zag toen hij Poetin in 2007 in de ogen keek. De opvolger van Obama, Donald Trump, had een veel betere relatie met zijn Russische collega. "Ik vind Poetin aardig en hij mij ook", zei Trump vorig jaar.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 3 mei t/m zondag 9 mei

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,902
Diesel1,532

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen