Clicky


Hogere straf voor doden vier maanden oud zoontje

Hogere straf voor doden vier maanden oud zoontje
16-03-2021 11:34 | Binnenland | auteur Redactie

DEN BOSCH - Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft dinsdag een 24-jarige man uit Domburg veroordeeld tot een celstraf van acht jaar voor doodslag. Volgens het hof heeft hij zijn babyzoontje zodanig mishandeld dat het kind ernstig hersenletsel opliep en als gevolg daarvan enkele dagen later is overleden. Het hof legt een hogere straf op dan de rechtbank in Middelburg eerder: die veroordeelde de man in 2020 tot een celstraf van zes jaar.

Laat op de avond van 20 mei 2016 paste de man op zijn twee kinderen terwijl zijn moeder en vriendin waren uitgegaan. Op dat moment was er nog niets aan de hand met de babyzoon van nog geen vier maanden oud. Toen zij later die nacht thuiskwamen ging het helemaal niet goed met het kind. De baby was stijf, suf, reageerde niet en huilde hard. Pas de volgende ochtend zijn ze met het kind naar het ziekenhuis gegaan. Een paar dagen later, op 24 mei 2016 is het kind overleden.

De man heeft altijd ontkend dat hij zijn zoontje heeft mishandeld. Uit onderzoek is echter gebleken dat de baby ernstig hersenletsel had, dat hij alleen kon hebben opgelopen kort voor de genoemde symptomen (stijf, suf en later ook epileptische aanvallen) optraden, dus op het moment dat de man alleen was met het kind. Daarom moet het letsel bij het kind wel door de man zijn veroorzaakt.

Het hof acht de man schuldig aan doodslag. Volgens het hof is wettig en overtuigend bewezen dat de man zijn bijna vier maanden oude babyzoontje zodanig geweld op het hoofdje heeft uitgeoefend dat het kind als gevolg daarvan ernstig hersenletsel heeft opgelopen. Het is algemeen bekend dat een baby door zulk geweld kan overlijden. De man heeft daarmee, op zijn minst genomen, de aanmerkelijke kans op de dood van zijn kind bewust aanvaard, aldus het hof.

Het hof neemt het de man erg kwalijk dat hij een kleine weerloze baby zo gewelddadig heeft behandeld. Wat de zaak nog ernstiger maakt is dat de baby door zijn eigen vader, die hem juist zou moeten beschermen, zó is mishandeld dat hij hierdoor is komen te overlijden. Juist bij zijn vader had hij veilig moeten zijn.

Het hof legt de man een gevangenisstraf op van acht jaar. Dat is hoger dan de zes jaar cel die de rechtbank eerder oplegde en die het OM eiste in hoger beroep. Een celstraf van zes jaar brengt de ernst van het bewezenverklaarde echter onvoldoende tot uitdrukking, aldus het hof.