Clicky


Klaver: zorgen over donaties van tonnen in Nederlandse politiek

Klaver: zorgen over donaties van tonnen in Nederlandse politiek
15-03-2021 23:41 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Jesse Klaver baalt niet dat zijn partij GroenLinks, anders dan D66 en Partij voor de Dieren, geen tonnen heeft ontvangen van techondernemer en miljardair Steven Schuurman. Wel maakt de GroenLinks-leider zich grote zorgen over "dit soort bedragen in de politiek". Hij vreest dat sommige mensen, organisaties of bedrijven met gigantische donaties invloed proberen te kopen bij partijen.

Schuurman doneerde een miljoen euro aan D66, Partij voor de Dieren kreeg 3,5 ton. Hij koos voor deze partijen wegens hun plannen om klimaatverandering tegen te gaan. Het aanpakken van de klimaatcrisis is voor GroenLinks juist het belangrijkste verkiezingsonderwerp. Maar volgens Klaver is het geen probleem dat de kas van zijn concurrenten werd gespekt en GroenLinks niets ontving. "Wij zijn niet op zoek naar dat soort bedragen", zei Klaver aan tafel bij Jinek.

De GroenLinks-leider maakt zich daar juist zorgen over. Hij vreest voor "Amerikaanse toestanden", waar donateurs met diepe zakken het bij de twee grote partijen voor het zeggen hebben. Hij benadrukt dat hij niet weet of Schuurman dat probeert met de grote donaties.