Clicky

 
Transport Online - Ierland en regio Italië onderbreken AstraZeneca-vaccinaties

Ierland en regio Italië onderbreken AstraZeneca-vaccinaties

Ierland en regio Italië onderbreken AstraZeneca-vaccinaties
14-03-2021 23:26 | Coronavirus | auteur ANP/AFP/DPA

DUBLIN/ROME - Ierland en een Italiaanse regio hebben zondag het gebruik van het coronavaccin van AstraZeneca opgeschort na meldingen over bloedstolsels bij volwassenen die een injectie kregen. In het Noord-Italiaanse Piëmont stierf een leraar na een inenting met het AstraZeneca-middel.

Directe aanleiding voor de Ierse stap was een rapport van het Noorse geneesmiddelenbureau over vier meldingen van ernstige bloedstollingen bij volwassenen na vaccinatie. Er is niet geconcludeerd dat er enig verband bestaat tussen het AstraZeneca-vaccin en de gevallen van bloedstolsels, benadrukken de Ierse autoriteiten. Er is actie ondernomen "in afwachting van de ontvangst van verdere informatie".

Piëmont zegt uit "extreme voorzorg" te handelen na de dood van de leerkracht. Tot dusver waren er in het gebied geen problemen met het vaccin gemeld. Vrijdag was nog gestopt met het toedienen van een bepaalde partij AstraZeneca, nadat een soldaat op Sicilië was gestorven. Maar ook daar is geen verband tussen vaccinatie en overlijden vastgesteld. Over het algemeen houdt de Italiaanse overheid vast aan AstraZeneca. De vaccins in Italië en Europa zijn allemaal effectief en veilig, aldus minister Speranza van Volksgezondheid.

Trombose

Denemarken, Noorwegen en IJsland besloten eerder de vaccinatie met AstraZeneca op te schorten in verband met meldingen over trombose. De landen willen eerst zeker weten dat er geen verband is tussen het vaccin en bloedstolsels. Ook Thailand is daarmee gestopt, terwijl India zaterdag aankondigde een onderzoek in te stellen naar mogelijke bijwerkingen.

Volgens het Europees geneesmiddelenbureau EMA zijn er geen aanwijzingen dat de bloedproppen zijn veroorzaakt door het coronavaccin. Ook is het aantal gevallen dat voorkomt onder gevaccineerde mensen niet hoger dan onder de gehele bevolking, aldus de toezichthouder.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,091
Diesel1,755

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions