Clicky

 MOB: rechterlijke uitspraak opnieuw bom onder stikstofbeleid

MOB: rechterlijke uitspraak opnieuw bom onder stikstofbeleid
12-03-2021 23:51 | Binnenland | auteur ANP

GRONINGEN - Milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) heeft vrijdag een rechtszaak gewonnen die naar eigen zeggen "opnieuw een bom legt onder het stikstofbeleid". De zaak draait om een vergunning die de provincie Friesland gaf aan een melkveehouder voor de uitbreiding van zijn bedrijf. Volgens de voorzieningenrechter van de rechtbank Noord-Nederland ten onrechte.

Volgens de advocaat van de provincie kon de vergunning worden verstrekt omdat de veehouder zogenoemde emissiereductietechnieken zou toepassen, oftewel maatregelen waarbij stikstofemissies niet stijgen ondanks dat meer dieren worden gehouden. In Nederland mogen enkel nog natuurvergunningen voor nieuwe veestallen worden verleend als deze technieken worden gebruikt. Het gaat dan bijvoorbeeld om zogenoemde luchtwassers die ammoniak zuiveren uit de lucht van een stal.

De advocaat van MOB bracht in dat deskundigen al lange tijd twijfels hebben over de effectiviteit van de gebruikte technieken. Zo zouden onderzoeken van de Wageningen Universiteit (WUR) en het CBS aantonen dat er "ernstige twijfels bestaan" over de werking ervan in veestallen.

De rechter oordeelde dat de provincie Friesland "ten onrechte tot de conclusie is gekomen dat het zeker is dat er ten gevolge van het onderhavige project geen significante gevolgen kunnen optreden op de betrokken Natura-2000 gebieden". Het besluit om de vergunning te verlenen is dan ook vernietigd door de rechter.

Volgens MOB betekent de uitspraak dat er "vrijwel geen nieuwe uitbreidingen van veehouderbedrijven meer kunnen worden toegestaan". Advocaat Valentijn Wösten van MOB: "Onze bestuurders geloven vaak in luchtkastelen als het om milieutechniek gaat. Het heilige geloof in milieutechniek is een smoes om geen keuzes te hoeven maken. Met de uitspraak van de rechtbank wordt daar een einde aan gemaakt".

De MOB vocht onder leiding van voorzitter Johan Vollenbroek in 2019 met succes bij de Raad van State het gehanteerde stikstofbeleid aan.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Verkeersinformatie


  Actuele wachttijd Eurotunnel


  Andere Europese Landen


  Overige Verkeersinformatie

  Actuele Brandstofprijzen
  Euro952,103
  Diesel1,924

  Aangeleverd door UnitedConsumers

  Meer brandstofprijzen

  Truckoccasions

  Truckoccasions

  Geen advertenties gevonden

  meer truckoccasions