Clicky

 Brussel: AstraZeneca ver weg van beloofde vaccinleveringen

Brussel: AstraZeneca ver weg van beloofde vaccinleveringen
12-03-2021 14:02 | Coronavirus | auteur ANP

BRUSSEL - AstraZeneca is nog "ver verwijderd" van de beloofde leveringen van zijn coronavaccin aan de Europese Unie en doet nog niet genoeg zijn best om dat te veranderen. De Europese Commissie houdt alle mogelijkheden open om de beloofde vaccins toch te bemachtigen, zegt zij. Maar "we werken samen met de bedrijven, dat is de beste oplossing om te krijgen wat we willen".

Slecht nieuws over de aanvoer van AstraZeneca-vaccins stapelt zich opnieuw op. Ook in het tweede kwartaal vallen de leveringen aan de EU tegen, zou het bedrijf hebben gewaarschuwd. Onder meer EU-land Denemarken zegt slechts de helft van de verwachte doses te krijgen. De vaccins worden in principe eerlijk over de lidstaten verdeeld.

De Europese Commissie en het Brits-Zweedse bedrijf ruziën al langer over de leveringen, die het bedrijf in de eerste drie maanden ook al fors terugschroefde. Ze kwamen tandenknarsend tot een compromis van 40 miljoen, terwijl de commissie op minstens het dubbele rekende. Maar AstraZeneca dreigt die afgesproken lagere hoeveelheid ook niet te halen. De farmaceut zou nu blijven steken op 30 miljoen doses, meldt onder meer persbureau Reuters.

"Ik zie wel inspanningen, maar geen uiterste inspanningen", zegt Eurocommissaris Thierry Breton, die zich inzet om de productiecapaciteit van coronavaccins in de EU omhoog te krijgen, over AstraZeneca. "Dat is niet genoeg om aan de verplichtingen voor het eerste kwartaal te voldoen." Het wordt tijd dat de top van het bedrijf zijn verantwoordelijkheid neemt en doet wat er nodig is om zich aan de afspraken te houden, aldus Breton.

Het geduld met AstraZeneca raakt in Brussel op. Er gaan stemmen op om juridische stappen tegen het bedrijf te nemen, maar dat is moeilijk voor de commissie. Contractuele bepalingen beschermen AstraZeneca daartegen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,103
Diesel1,924

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions