Clicky

 
Transport Online - RTL: Martijn Koning heeft grens overschreden met 'roast' Baudet

RTL: Martijn Koning heeft grens overschreden met 'roast' Baudet

RTL: Martijn Koning heeft grens overschreden met 'roast' Baudet
12-03-2021 11:11 | Binnenland | auteur ANP

HILVERSUM - Cabaretier Martijn Koning heeft donderdagavond in de uitzending van Jinek een grens overschreden. RTL, de redactie van Jinek en Eva Jinek zelf distantiëren zich daarom helemaal van de inhoud van de bijdrage van de cabaretier, zo laten ze vrijdag weten.

"Ondanks herhaalde verzoeken van de redactie heeft Koning de inhoud van zijn bijdrage niet gedeeld. De redactie had hierop de keuze moeten maken om Martijn Koning niet te laten optreden. Het spijt ons dat dit zo is gelopen en dat de kijker en de tafelgasten hiermee werden geconfronteerd", zeggen zij.

RTL en Jinek stellen met klem "het vrije woord een groot goed te vinden. Desondanks is ons inziens hier een grens overschreden en distantiëren wij ons volledig van de inhoud van de bijdrage van Koning. In de afsluiting kon hier onvoldoende op worden gereageerd." Jinek heeft na de uitzending onmiddellijk contact opgenomen met Thierry Baudet om excuses te maken. "Het was een goed gesprek", aldus RTL.

'Homeopathische verdunning'

Elke uitzending van Jinek & RTL Nieuws: de Strijd om de Kiezer wordt afgesloten met cabaret. Cabaretiers geven daarin hun kijk op de campagne, de lijsttrekkers en de verkiezingen.

Donderdagavond grapte Koning onder andere over het vermeende antisemitisme bij Forum voor Democratie en Baudets uitspraken over 'homeopathische verdunning' van het Nederlandse volk. Daarop verliet Baudet voortijdig de uitzending.

Op sociale media werd het incident veelvuldig kritisch besproken. Veel mensen vonden de 'roast' van Koning niet grappig en onnodig kwetsend. Floor Bremer, politiek verslaggever van RTL Nieuws die Baudet eerder de uitzending interviewde, nam naderhand via Twitter afstand van het optreden van de cabaretier. "Ik sta niet achter de tekst van cabaretier Martijn Koning. Ik distantieer me totaal van de inhoud."

RTL en Jinek wisten volgens Koning dat hij zijn tekst niet van tevoren zou laten inzien. "Ik doe dit werk al langer en dat doe ik uit principe nooit", zegt hij. Zijn bedoeling was om Baudet te confronteren met diens eigen standpunten en uitlatingen. "Zo vaak krijg je als cabaretier niet de kans om je rechtstreeks tot iemand als Baudet te richten. Ik wilde hem in mijn eigen vorm aanspreken op alle dingen die hij zegt en doet. Ik ben niet links of niet rechts, ik kan Klaver net zo hard aanpakken als Baudet. Al denk ik wel dat de manier waarop Baudet de afgelopen maanden te werk gaat, wezenlijk verschilt van de manier waarop andere politici dat doen. Ik heb hem lang het voordeel van de twijfel gegeven. Maar ik denk niet dat dat nu nog kan." Koning is verbaasd over de felheid van de reacties na de uitzending. "Ik vind dat ik in het verleden wel hardere dingen heb gezegd over andere politici. Maar misschien ben ik te naïef geweest in die verwachting."

Filmpje Hiddema

Daar werd Baudet onder meer geconfronteerd met een item van Jinek-verslaggever Jaïr Ferwerda, die oud-FVD'er Theo Hiddema had geïnterviewd. De voormalige nummer twee van Forum sprak van "racistische drek" in appjes die rondgingen in appgroepen van de partij.

Overigens had Hiddema naderhand ook kritiek op het programma, omdat een positieve uitspraak van hem over Baudet niet werd uitgezonden. "Onvermeld is kennelijk gebleven dat ik ook heb gezegd dat ik Baudet heb leren kennen als een onbekommerd mensenkind dat te vrolijk in het leven staat om mensen vanwege een kleurtje te kunnen bejegenen. Zoveel bekrompenheid is hem vreemd", aldus Hiddema op Twitter.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,962
Diesel1,582

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen