Clicky


Marechaussee 101 keer opgeroepen wegens overlast in vliegtuigen

Marechaussee 101 keer opgeroepen wegens overlast in vliegtuigen
10-03-2021 23:26 | Incidenten | auteur ANP

SCHIPHOL - De Koninklijke Marechaussee op Schiphol moest vorig jaar 101 keer in actie komen bij overlast en bij geweldsincidenten aan boord van vliegtuigen. Ondanks het feit dat er in 2020 veel minder gevlogen werd, is dit aantal ongeveer gelijk gebleven aan 2019 toen er 114 incidenten waren, aldus de marechaussee.

Daarnaast moest de marechaussee op de Nederlandse luchthavens 1078 keer ingrijpen vanwege personen die overlast veroorzaakten. "Ondanks een flinke terugloop van luchtvaart is dat aantal relatief gelijk gebleven ten opzichte van 2019 toen de marechaussee 1196 in actie moest komen", zegt een woordvoerder. De meeste incidenten waren op Schiphol.

Veel van de incidenten aan boord van een vliegtuig hadden te maken met de coronamaatregelen, zoals "een Poolse vrouw die geen mondkapje op wilde doen en ging bijten, slaan en schoppen", aldus de woordvoerder.

Daarnaast waren er ook andere incidenten, zoals passagiers die overlast veroorzaakten omdat ze wilden roken. Volgens de woordvoerder ligt het werkelijke aantal incidenten veel hoger, maar wordt er lang niet altijd aangifte gedaan en wordt de marechaussee pas gealarmeerd als het uit de hand dreigt te lopen.

"Wij hopen dan ook dat de aangiftebereidheid van crew en passagiers hoog is als aan boord van een vliegtuig zich vervelende incidenten afspelen", aldus de woordvoerder. "Als we bij de aankomst of vertrek van een vliegtuig worden geroepen en er volgt een aangifte, dan onderzoeken we het incident en gaan dan in overleg met het Openbaar Ministerie (OM) in verband met een mogelijke sanctie of strafrechtelijk vervolg."