Clicky


Bedreigde schrijfster boos op DENK om advertentie op Turkse site

Bedreigde schrijfster boos op DENK om advertentie op Turkse site
10-03-2021 17:48 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Een online-advertentie van DENK, waarin de partij stelt vijanden van de islam aan te pakken, is boven een artikel geplaatst waarin de bedreigde Amsterdamse schrijfster Lale Gül voor vijand van de islam wordt uitgemaakt. Gül reageert op Twitter verbolgen dat de advertentie, met daarin de foto van Kamerlid Tunahan Kuzu, boven het artikel van de Turkse onlinekrant Son Haber staat.

Dat Turkse media haar tot vijand van de islam bestempelen, is volgens Gül niks nieuws. Maar zij roept DENK op daar afstand van te nemen. "Dus je mening geven en daar een boek over schrijven is vijandschap?", vraagt zij zich daarbij hardop af.

In haar onlangs verschenen debuutroman 'Ik ga leven' is de 23-jarige Gül kritisch over veel Turkse en islamitische tradities waarmee zij is opgegroeid. Wegens dat boek en optredens daarover in talkshows is de jonge schrijfster doelwit geworden van intimidaties en doodsbedreigingen via social media.

Na vragen vanuit de Amsterdamse gemeenteraad liet burgemeester Femke Halsema al weten dat de politie scherp het oog houdt op de veiligheid van de bedreigde auteur. "Als er aanleiding voor is, zullen maatregelen worden getroffen", aldus Halsema. Zij heeft daar ook zelf contact over gehad met Gül.

Kuzu stuurde woensdag op Twitter een bericht aan Gül, waarin hij schrijft dat in Nederland vrijheid van religie geldt en het haar dus vrijstaat wel of niet te geloven. Hij zegt dat de advertentie ook in Nederland bij uiteenlopende nieuwsberichten verschijnt. "Dus wees gerust, niets persoonlijks."

Desgevraagd zegt Kuzu dat hij de plaatsing "ongelukkig" vindt en contact met Gül heeft gelegd om binnenkort kennis te maken. Hij heeft haar boek niet gelezen en heeft geen standpunt over haar, maar zegt "dat ze mag schrijven wat ze voelt". Ook vindt hij "het goed dat ze aandacht besteedt" aan de door haar ervaren druk van een traditionele opvoeding. De eigen keuze van vrouwen is het belangrijkste, stelt hij.

De bedreigingen tegen haar noemt Kuzu "vreselijk. Ik keur intimidaties en bedreigingen ten stelligste af". Hij voelt zich echter niet geroepen om het op Twitter op deze manier voor haar op te nemen.

Een woordvoerder van DENK zegt ook dat de partij "absoluut niets" te maken heeft met de plaatsing van de advertentie boven het artikel. Volgens hem bepaalt een algoritme waar advertenties terechtkomen en gaat de partij kijken of de advertentie daar kan worden weggehaald.