Transport Online - Brand bij schrootverwerker Gerrits in Den Bosch onder controle

Brand bij schrootverwerker Gerrits in Den Bosch onder controle

Brand bij schrootverwerker Gerrits in Den Bosch onder controle
10-03-2021 11:55 | Binnenland | auteur ANP

DEN BOSCH - De brand die sinds dinsdagmorgen woedt bij een schrootverwerker aan de Rietveldenkade in Den Bosch is onder controle. Volgens een woordvoerster van de veiligheidsregio is de brandweer nog wel "enige tijd" bezig met nablussen. De rookontwikkeling is een stuk minder geworden. "Er is sprake van een smeulende hoop die bij vlagen oplaait. Maar de brand is onder controle."

Een woordvoerster van de gemeente zei eerder dat het nablussen tot zeker na het weekend zou duren. "Maar dat hebben we bijgesteld tot enige tijd", aldus de veiligheidsregio. Nog altijd geldt het advies bij rookoverlast deuren en ramen dicht te houden en ventilatie uit te schakelen. "Er is nog steeds overlast voor de omgeving, maar die is gelukkig een stuk minder geworden. De stank is nog steeds aanwezig", aldus de woordvoerster. De oorzaak van de brand is nog altijd onbekend.

De brand brak dinsdag rond 04.30 uur uit bij recyclebedrijf Gerrits, dat auto's en zogenoemd welvaartschroot (fietsen, koelkasten) verwerkt. Een berg rubber-, ijzer- en metaalafval van 100 bij 100 meter vatte vlam. Tientallen brandweermannen zijn sindsdien in touw bij de bestrijding van het vuur. Ze kregen daarbij hulp van twee blushelikopters van Defensie, maar die ondersteuning is niet meer nodig. Wel worden nog steeds twee blusboten ingezet.

Door de rookontwikkeling moesten dinsdag de GGD-coronateststraat in de Brabanthallen en het regionaal opleidingencentrum Koning Willem I College hun deuren sluiten. Zowel de teststraat als het opleidingscentrum zijn inmiddels weer open.

Het waterschap Aa en Maas heeft diverse maatregelen genomen om te voorkomen dat vervuild bluswater, dat in rivier de Dieze terechtkwam, zich verder zou verspreiden. Uit bemonstering blijkt volgens het waterschap dat de invloed van het bluswater op de waterkwaliteit meevalt. Aa en Maas heeft drijflijnen geplaatst om te voorkomen dat vervuild water verder stroomt. Vanwege deze maatregelen is de binnenvaart in en rond Den Bosch tot nader order gestremd.

In het verleden zijn er volgens de gemeente Den Bosch eerder branden geweest bij recyclebedrijf Gerrits. Het ging toen om broeibranden in de opslag van autoschroot. Er bleek meer te zijn opgeslagen dan volgens de vergunning was toegestaan. In april 2020 dreigde de provincie Noord-Brabant met het opleggen van een dwangsom en sinds die tijd zijn er geen broeibranden meer geweest. "We hebben in een jaar tijd drie keer controles uitgevoerd en er zijn geen overtredingen geconstateerd. De laatste keer was op 5 februari dit jaar", aldus een provinciewoordvoerder.

Welke rol de provincie, die het bevoegd gezag is als het gaat om de vergunningen van het bedrijf, heeft bij het onderzoek naar de brand kon de woordvoerder niet zeggen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 17 mei t/m zondag 23 mei

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,900
Diesel1,524

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen