Clicky


 


Coldstores en leidinggevende krijgen boete van 45.000 voor dodelijk ongeval met palletkantelaar

Coldstores en leidinggevende krijgen boete van 45.000 voor dodelijk ongeval met palletkantelaar
10-03-2021 11:52 | Bedrijfsongevallen | auteur Redactie

ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft WZ Coldstores BV (hierna: Coldstores) en een leidinggevende boetes opgelegd van in totaal 45.000 euro. Het OM verwijt Coldstores en de leidinggevende de veiligheidsvoorschriften uit de Arbeidsomstandighedenwet te hebben overtreden met een ernstig arbeidsongeval tot gevolg. Een medewerker is tussen een palletkantelaar en de vloer bekneld geraakt en is daardoor overleden. 

Palletkantelaar 

Het bedrijfsongeval vond plaats op 24 oktober 2018. Het slachtoffer, een heftrukchauffeur, werd door collega’s gevonden in de buurt van de palletkantelaar. Een palletkantelaar wordt gebruikt om lading pallets te wisselen. De machine kan twee volle pallets met goederen 180 graden draaien. Op de dag van het ongeval werkte het slachtoffer alleen en bediende hij de palletkantelaar om pallets met dozen bevroren vis te laten kantelen.

Op enig moment klom het slachtoffer uit de cabine van de heftruk en begaf hij zich naar de kantelaar. De machine kwam in werking terwijl het slachtoffer in de nabijheid van het kantelmechanise was. Het slachtoffer werd onder de kantelaar gevonden en overleed korte tijd later. Het onderzoek naar het ongeval is verricht door Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid. 

Tijdelijke vervanging palletkantelaar 

Uit dat onderzoek bleek dat bij Coldstores tot 22 augustus 2018 gewerkt werd met een verouderde palletkantelaar, zonder afzettingen zoals een hekwerk. Omdat deze niet langer voldeed aan de veiligheidsvoorschriften is door de onderneming zelf een nieuwe palletkantelaar aangeschaft die geplaatst zou worden nadat de loods waar deze zou komen te staan was verbouwd. Voordat deze geplaatst kon worden, ging de oude palletkantelaar kapot. Toen is besloten om in de tussentijd alvast de nieuwe palletkantelaar provisorisch te plaatsen, in afwachting van de aanstaande verbouwing. 

De machine kreeg een voorlopige plek in de loods van de onderneming. Omdat deze plek voorlopig was, kon de palletkantelaar niet op de juiste wijze worden geplaatst. Een aantal beveiligingsmaatregelen werden niet toegepast en de palletkantelaar werd tijdelijk in gebruik genomen. Het Openbaar Ministerie verwijt de onderneming hierbij onvoldoende zorg te hebben betracht bij het voorkomen van ongevallen voor medewerkers.

Hoewel uit het onderzoek niet volledig duidelijk is geworden of het gebrek aan veiligheidsmaatregelen de directe oorzaak is geweest voor het bedrijfsongeval en het overlijden van de medewerker, is naar de mening van het OM wel voldoende duidelijk dat de onderneming niet op deze wijze de nieuwe palletkantelaar in gebruik had mogen nemen. Ook bij het nemen van tijdelijke maatregelen, hoe begrijpelijk ook uit economische en zakelijk oogpunt, moet er aandacht blijven bestaan voor de veiligheid van de medewerkers. 

Feitelijk leidinggevende 

De reden dat niet alleen de onderneming word beboet, maar ook de feitelijk leidinggevende is omdat het OM van mening is dat deze vanuit zijn functie onvoldoende heeft ingegrepen op deze situatie. Dit had hij wel moeten doen. Hij wist van de situatie en was in de gelegenheid hierop in te grijpen en had dit ook moeten doen. Hij had moeten voorkomen dat de nieuwe palletkantelaar op deze manier in gebruik zou worden genomen. 

Passende afdoening

Het gaat om ernstige feiten vindt het OM. In de Arbeidsomstandighedenwet is verankerd dat werknemers recht hebben op een veilige en gezonde werkplek. De primaire verantwoordelijkheid voor het inrichten van een dergelijke werkplek rust op de feitelijke werkgever, die verplicht is een arbobeleid te voeren dat gericht is op de bescherming van de veiligheid en gezondheid van werknemers. 

Het OM ziet de betaling van een boete van 40.000 euro voor Coldstores en 5.000 euro voor de feitelijk leidinggevende in de vorm van het betalen van een strafbeschikking als een passende afdoening. Bij de bepaling van de hoogte van deze straf is in het bijzonder rekening gehouden met de vergaande maatregelen die na het ongeval door de verdachte onderneming zijn genomen om de veiligheid binnen het bedrijf te vergroten. In de zittingszaal was het OM tot een vergelijkbare strafeis gekomen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,273
Diesel2,090

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions