Clicky


Recordverlies voor luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific

Recordverlies voor luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific
10-03-2021 08:38 | Buitenland | auteur ANP

HONGKONG - Luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific Airways uit Hongkong heeft vorig jaar een recordverlies geleden als gevolg van de coronapandemie. Door strenge reisrestricties vervoerde het bedrijf bijna 87 procent minder passagiers dan een jaar eerder.

Door de gekelderde passagiersaantallen leed het bedrijf een verlies van 21,6 miljard Hongkongdollar, omgerekend ruim 2,3 miljard euro. De omzet daalde met 56 procent tot 46,9 miljard Hongkongdollar. Alleen de inkomsten uit vrachtvluchten namen tijdens de pandemie toe.

Ook dit jaar blijft een groot deel van de reizigers weg, verwacht voorzitter Patrick Healy van Cathay Pacific. Doordat in de eerste helft van 2021 nog veel coronamaatregelen van kracht zijn rekent de luchtvaartmaatschappij dit jaar slechts de helft van de beschikbare capaciteit te gebruiken. Daarbij gaat het concern ervan uit dat vaccinatiecampagnes tegen het coronavirus succesvol zijn. Naar verwachting duurt het nog tot 2024 voordat de vraag naar vliegreizen weer is hersteld tot op het niveau van voor de wereldwijde virusuitbraak.

Om Cathay Pacific overeind te houden schoot de overheid van Hongkong te hulp om een stevige kapitaalinjectie mogelijk te maken. Wegens de crisis moest Cathay Pacific ook 8500 banen schrapen en dochtermerk Cathay Dragon opheffen. De arbeidsvoorwaarden voor overgebleven cabinemedewerkers en piloten versoberden. De reorganisatie heeft volgens Cathay Pacific voor veel lagere kosten geleid. Toch verbruikt het concern iedere maand nog altijd meer dan dat er binnenkomt.