Clicky


Gordon wil einde anonieme hatespeech: 41.000 handtekeningen

Gordon wil einde anonieme hatespeech: 41.000 handtekeningen
09-03-2021 16:44 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Het moet afgelopen zijn met anonieme hatespeech op sociale media, vindt zanger Gordon. Daarom diende hij dinsdag een petitie in bij minister voor rechtsbescherming Sander Dekker, met de oproep om te zorgen dat mensen die een account aanmaken op sociale media voortaan een identiteitsbewijs moeten laten zien. De petitie werd in tweeënhalve week door meer dan 41.000 mensen ondertekend.

"Het heeft met name te maken met de doodsbedreigingen die ik aan mijn adres heb gekregen," zei Gordon. Daar heeft hij naar eigen zeggen al jaren last van. Hij hekelt vooral de anonimiteit. "Dat daar de grens vervaagt voor die mensen, die achter hun computer de meest vreselijke dingen kunnen sturen. En dan heb ik het met name ook over de jeugd, die onderling enorm te maken heeft met pesten en bedreigingen en foto's versturen onder anonieme accounts. Ik vind dat daar gewoon een einde aan moet komen." Gordon wil "in ieder geval een soort van regelgeving", maar liefst dat mensen een ID-bewijs of DigiD moeten laten zien, zodat de overheid kan zien wie er achter een account zit.

"Een enorm aantal", vindt Dekker. "Ik vind het heel goed dat jij als bekende Nederlander dit probleem aanzwengelt. Iedereen kent jou van TV, maar ik denk dat heel veel mensen die minder bekend zijn dit probleem ook ervaren." Bedreiging en discriminatie zijn ook online al strafbaar, aldus Dekker. "Nu zijn er ook bepaalde dingen die niet strafbaar zijn maar die je wel kunnen schaden, denk bijvoorbeeld aan privacyschendingen." Daarover wil Dekker afspraken maken met platforms, dat duidelijk is waar je met je klacht terechtkunt en dat platforms verantwoordelijkheid krijgen om het er snel af te halen. "Daarin heb je in mij een groot voorvechter."

Anonimiteit

Anonimiteit vindt Dekker "een lastige" omdat anonimiteit ook een voordeel heeft. "Wij leven in een fatsoenlijk land waarin je niet bang hoeft te zijn, maar er zijn juist ook landen waarin anonimiteit ook een bepaalde waarde heeft omdat mensen vervolgd worden." Hij wil graag in een volgende regeerperiode, mocht hij dan weer minister zijn, kijken wat er op dat vlak kan worden gedaan.