Clicky

 
Transport Online - OM eist in hoger beroep vier jaar cel tegen bedreiger Geert Wilders

OM eist in hoger beroep vier jaar cel tegen bedreiger Geert Wilders

OM eist in hoger beroep vier jaar cel tegen bedreiger Geert Wilders
09-03-2021 16:17 | Binnenland | auteur Redactie

DEN BOSCH - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep een gevangenisstraf van vier jaar geëist tegen een 63-jarige man uit Hoensbroek. Hij heeft exact twee jaar geleden in Heerlen politicus Geert Wilders met de dood bedreigd.

De verdachte heeft die dag op meerdere momenten gezegd dat Wilders een varken is. Ook zegt de man dat hij Wilders’ kop in wil slaan en dat de politicus nog niet van hem af is. Een agent noteert deze uitspraken. Daarnaast gedraagt de man zich volgens het OM zodanig dat het duidelijk is dat hij de intentie heeft om Wilders te vermoorden.

De rechtbank spreekt de verdachte op 28 juni 2019 vrij. De rechters in Maastricht overwegen dat de man niet de intentie heeft om Wilders daadwerkelijk iets aan te doen. Het baseert zich daarbij onder meer op een rapport van een psycholoog. De rechtbank spreekt slechts van een volstrekt misplaatste grap van de verdachte. In de ogen van het OM is er geen sprake van een grap. De officier van justitie had daarom ook een gevangenisstraf van vier jaar geëist en gaat in hoger beroep.

In het hoger beroep gaat het om de strafbare handelingen van de verdachte; handelingen ter voorbereiding van het willen plegen van een moord. De verdachte heeft immers ruim een kwartier langs de route gestaan waar Wilders langs zou lopen. De bijl en de messen heeft hij bij zich. De man heeft volgens het OM in dat kwartier voldoende tijd en gelegenheid gehad om over zijn plan na te denken.

In zijn verklaringen spreekt de man zich naar de mening van het OM steeds tegen. Dat doet de politie niet. Toch gaat de rechtbank zomaar voorbij aan hetgeen de agent noteert. Omdat het interpretaties zouden zijn. Vreemd zegt de aanklager in hoger beroep, de advocaat-generaal (AG): “Je kunt niet zomaar alles passeren wat de politie secuur opschrijft met de stelling dat de verdachte het maar als grap bedoelt. Voor de alerte politie en voor Wilders is het allerminst een grap.”

Het OM prijst het actieve optreden van de desbetreffende politiemensen. De AG: “Het zou niet erg veilig zijn geweest om verdachte met zijn bijl langs de route te laten staan. Het is een geluk dat de politieman hem aansprak. Omdat hij het opmerkelijk vond dat verdachte daar stond.”

Het gerechtshof in Den Bosch laat na de inhoudelijke behandeling weten wanneer het uitspraak doet in deze zaak.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,360
Diesel2,078

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 23 mei t/m zondag 29 mei

Alle Rijverboden