Transport Online - Hogere straffen geëist in de zaak aangespoelde drugsboot bij Cadzand

Hogere straffen geëist in de zaak aangespoelde drugsboot bij Cadzand

Hogere straffen geëist in de zaak aangespoelde drugsboot bij Cadzand
09-03-2021 13:35 | Binnenland | auteur Redactie

DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) eist in hoger beroep gevangenisstraffen van 3,5 tot 9 jaar tegen vier mannen voor hun betrokkenheid bij de smokkel van 1075 kilo cocaïne. De cocaïne werd van een sleepboot uit Suriname aan boord van een sportvisboot gebracht en in Cadzand ontdekt.

Op 14 januari 2016 raakt voor de kust van Zeeuws-Vlaanderen een sportvisboot in de problemen. De boot belandt in een zware storm en raakt onbestuurbaar. De bemanning zendt SOS-signalen uit en wordt door de KNRM van boord gehaald. De boot spoelt een dag later aan bij Cadzand-Bad. De politie en douane ontdekken daar aan boord van de boot 1075 kilo cocaïne.

In 2017 veroordeelt de rechter een van de opvarenden van de sportvisboot tot 6,5 jaar gevangenisstraf. Daartegen gaat het OM in hoger beroep. De aanklager in hoger beroep, de advocaat-generaal, eist 9 jaar gevangenisstraf: "Er moet aan deze verdachte een langere gevangenisstraf worden opgelegd vanwege de enorme hoeveelheid cocaïne die hij heeft ingevoerd. De straatwaarde ervan ligt tussen de 25 en 30 miljoen euro. Er is sprake van georganiseerde internationale drugshandel, die een lange keten van ellende veroorzaakt tot liquidaties aan toe. Wat ons betreft werkt daarnaast het feit dat hij bewust reddingswerkers in levensgevaar bracht zwaar mee. Ondanks de zware storm die was voorspeld, besloot hij toch uit te varen." Hij wordt niet alleen verdacht van betrokkenheid bij de smokkel, maar ook van drugs- en wapenbezit.

Later blijkt dat de vracht in Suriname aan boord van een sleepboot is gebracht en voor de kust van Knokke, in de storm, is overgeladen op de visboot. Hieraan is volgens de advocaat-generaal planning en organisatie vooraf gegaan. Tegen de man die er van verdacht wordt het initiatief te hebben genomen voor de smokkel en deze te hebben georganiseerd, eist het OM 8 jaar cel. Hij kreeg in eerste aanleg 6,5 jaar gevangenisstraf.

Ook tegen twee opvarenden van de sleepboot eist het OM in hoger beroep gevangenisstraffen van 3,5 jaar en 3 jaar. Eerder werd een van hen, die als kok aan boord was gegaan, door de rechtbank ontslagen van rechtsvervolging omdat hij zou zijn gedwongen aan het transport mee te werken. Volgens de AG wisten beide mannen voor hun vertrek uit Suriname dat er cocaïne aan boord zou komen en hebben zij gekozen toch aan boord te gaan en te helpen bij het overladen van de drugs.

Het gerechtshof Den Haag doet naar verwachting op 29 maart uitspraak.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 10 mei t/m zondag 16 mei

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,893
Diesel1,522

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen