Clicky

 
Transport Online - Aantal faillissementen vorige maand wederom gedaald

Aantal faillissementen vorige maand wederom gedaald

Aantal faillissementen vorige maand wederom gedaald
09-03-2021 11:47 | Faillissementen | auteur Redactie

DEN HAAG - Rechtbanken hebben in februari 173 faillissementen uitgesproken. Dit zijn er 45 minder dan een maand eerder en 232 minder in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dit blijkt uit cijfers van de Raad voor de rechtspraak. Het aantal faillissementen is al maanden uitzonderlijk laag in vergelijking met voorgaande jaren.

Faillissementen

Vorige maand gingen 116 rechtspersonen (bedrijven/organisaties) en 57 natuurlijke personen (individuen) failliet. Met de coronacrisis in het achterhoofd is het lage aantal faillissementen van de afgelopen maanden opvallend te noemen. In 2020 zijn ongeveer 3900 faillissementen uitgesproken, terwijl het er in 2019 nog 4776 waren.

De oorzaak het lage aantal faillissementen is niet onderzocht en het is nog te vroeg om conclusies te trekken. Wel is in de Algemene regeling zaaksbehandeling Rechtspraak (onder 2.3) aangegeven dat de rechter bij de inhoudelijke beoordeling van een faillissementsaanvraag naar alle relevante omstandigheden zal kijken, waaronder ook de coronacrisis en de daarmee samenhangende (economische) situatie. Dit leidt er toe dat rechters op dit moment ondernemingen die in de kern gezond zijn, niet snel failliet zullen laten gaan. Mogelijk spelen ook de steunmaatregelen van de overheid een rol bij de daling.

Hoe verloopt een faillissement?

Als een bedrijf of persoon rekeningen niet meer betaalt, kan een faillissement worden uitgesproken door de rechtbank. Dit gebeurt duizenden keren per jaar. Als een bedrijf of persoon failliet wordt verklaard, benoemt de rechtbank een curator. De curator onderzoekt of een doorstart mogelijk is, beheert en verkoopt zo nodig de bezittingen van de failliete boedel. De curator zorgt er vervolgens voor dat, binnen wettelijke regelingen, aan de schuldeisers kan worden uitgekeerd of dat een burger kan worden toegelaten tot een wettelijke schuldsanering.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,009
Diesel1,956

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden