Transport Online - Bestuursrechter: Nieuw onderzoek naar van de weg halen Stint

Bestuursrechter: Nieuw onderzoek naar van de weg halen Stint

Bestuursrechter: Nieuw onderzoek naar van de weg halen Stint
08-03-2021 14:53 | Binnenland | auteur Redactie

GRONINGEN - De bestuursrechter van de rechtbank Noord-Nederland heeft bepaald dat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat nieuw onderzoek moet doen naar het van de weg halen van de Stint. Ook moet er een vorm van schadecompensatie worden verleend.

Na een dodelijk ongeval met een Stint in Oss heeft de minister van Infrastructuur en Waterstaat besloten om dit als bijzondere bromfiets aangewezen vervoermiddel niet langer toe te laten tot de openbare weg. Het eerdere aanwijzingsbesluit dat dit mogelijk maakte is eerst geschorst en nadien ingetrokken.

De fabrikant van de Stint en een groot aantal kinderdagverblijven in heel Nederland dat voor het vervoer van jonge kinderen van de Stint gebruik maakte, hebben tegen het schorsings- en intrekkingsbesluit beroep ingesteld omdat zij daardoor schade lijden. De rechtbank heeft in deze uitspraak onder meer uitgemaakt dat het aanwijzingsbesluit ziet op meerdere types van de Stint, waaronder het type dat werd gebruikt door de kinderdagverblijven.

Verder oordeelt de rechtbank dat een (nieuw te nemen) intrekkingsbesluit niet mag worden genomen zonder dat door de minister een vorm van schadecompensatie wordt verleend. Dit in het licht van het feit dat de minister bij de toelating van de Stint tot de openbare weg belangrijke steken heeft laten vallen, onder meer daar waar het gaat om de keuring van het vervoermiddel. De fabrikant en dagverblijven zijn door de besluitvorming van de minister in de veronderstelling komen te verkeren dat zij een veilig gebruik van de Stint konden (blijven) maken.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,854
Diesel1,492

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen