Clicky


Exportgroei China begin 2021 was de hoogste in 20 jaar

Exportgroei China begin 2021 was de hoogste in 20 jaar
07-03-2021 10:11 | Algemeen | auteur ANP/AFP

PEKING - De Chinese export is in de eerste twee maanden van dit jaar met een groei van meer dan 60 procent de hoogste in ruim 20 jaar, zo blijkt zondag uit officiële gegevens. Ook de invoer nam sterk toe als gevolg van de uitbraak van het coronavirus, die de economie van het land vorig jaar bijna tot stilstand had gebracht.

De uitvoer van elektronica en textiel, zoals mondkapjes, droeg bij tot de exportpiek. De wereldwijde vraag naar thuiswerkbenodigdheden en beschermende uitrusting tegen het virus nam tijdens de pandemie sterk toe. Het totale Chinese handelsoverschot kwam uit op 103,3 miljard dollar, aldus de Chinese douane.

De uitvoer steeg in de periode januari-februari met 60,6 procent ten opzichte van een jaar eerder, wat boven de verwachtingen van analisten lag. De invoer steeg met 22,2 procent.

De laatste douanecijfers staan in schril contrast met de daling van de export van vorig jaar met ongeveer 17 procent en de daling van de import met 4 procent. Het land had al vroeg moeite om de verspreiding van Covid-19 in te dammen, waarbij consumenten thuisbleven en bedrijven hun activiteiten maar langzaam hervatten.