Clicky


Gorman: de ene dag een icoon, de andere dag een bedreiging

Gorman: de ene dag een icoon, de andere dag een bedreiging
06-03-2021 20:22 | Buitenland | auteur ANP

LOS ANGELES - De jonge zwarte dichter Amanda Gorman, die internationaal bewondering oogstte voor het gedicht dat ze voordroeg bij de inauguratie van president Joe Biden, zegt dat ze vrijdagavond is gevolgd door een veiligheidsbeambte. Ze was lopend op weg naar haar huis in Los Angeles, toen ze werd aangesproken door een beveiliger. Die wilde weten "of zij daar echt wel woonde, want je ziet er verdacht uit", meldt Gorman op Twitter.

"Ik liet mijn sleutels zien en drukte op de zoemer om mezelf binnen te laten. Hij vertrok, zonder excuses. Dit is de realiteit voor zwarte meisjes: de ene dag word je een icoon genoemd, de volgende dag een bedreiging", schrijft Gorman.

Gorman (22), is een 'spoken word'-dichter, een vorm van ritmische voordracht. Ze droeg haar gedicht The Hill We Climb voor bij de inauguratie. Dat werk wordt binnenkort ook in het Nederlands vertaald, maar niet door International Booker Prize-winnaar Marieke Lucas Rijneveld. Zij trok zich terug nadat er discussie was ontstaan of de vertaling niet beter door een Afro-Nederlandse vertaler kon worden uitgevoerd.