Transport Online - Mogelijk één coronabesmetting tijdens Fieldlab-voetbalwedstrijd

Mogelijk één coronabesmetting tijdens Fieldlab-voetbalwedstrijd

Mogelijk één coronabesmetting tijdens Fieldlab-voetbalwedstrijd
05-03-2021 11:25 | Coronavirus | auteur ANP

NIJMEGEN - Tijdens de Fieldlab-voetbalwedstrijd tussen NEC en De Graafschap is mogelijk één supporter besmet geraakt met het coronavirus. De persoon bevond zich tijdens de wedstrijd op een vooraf aangewezen vaste zitplaats op de tribune, waar diegene met een mondkapje gedurende de hele wedstrijd is blijven zitten.

De bron van de besmetting is niet bekend. Het publiek van de 'bubbel' waarin de besmette supporter was geplaatst droeg tijdens de gehele wedstrijd een mondkapje. Daardoor had er volgens de organisatie een geringe kans op besmetting met het virus moeten zijn. Of de besmetting daadwerkelijk tijdens de wedstrijd is opgetreden, of in de periode voor of kort na het evenement, is onduidelijk.

Twee andere supporters testten vijf dagen na de wedstrijd ook positief, maar zij zijn volgens de organisatie van Fieldlab niet besmet geraakt tijdens het duel. De twee fans hadden recent Covid-19 gehad en droegen daarom nog resten van het coronavirus bij zich.

Theatervoorstelling

In de aanloop naar het duel in de Keuken Kampioen Divisie werden tien supporters positief getest. Die mochten het stadion niet binnen. In totaal heeft zo'n 82 procent van de 1153 NEC-fans zich uiterlijk vijf dagen na afloop van de wedstrijd laten testen op de speciaal daarvoor aangewezen testlocatie nabij het stadion. Ook bij het eerdere Fieldlab-evenement, een theatervoorstelling van cabaretier Guido Weijers in Utrecht, lieten niet alle bezoekers zich na afloop testen. Toen deed 80 procent van de bezoekers vijf dagen later een test.

Coronaminister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) noemde het maandag voor de "effectiviteit van dit Fieldlab-evenement" niet goed dat een flinke groep zich niet liet testen na de show van Weijers. Hierdoor zijn de conclusies van de proef niet zeker te trekken, vond de minister. "Wij moeten erop vertrouwen dat deelnemers zich laten testen."

Geen onderdeel

Volgens Andreas Voss, hoofdonderzoeker van Fieldlab Evenementen, is de tweede test vijf dagen na het evenement geen onderdeel van het onderzoek. "Het is vooral bedoeld om eventueel bron- en contactonderzoek door de GGD te vergemakkelijken", aldus Voss. Hij stelt dat Fieldlab uitsluitend gedragsonderzoek verricht en geïnteresseerd is in onderlinge contactmomenten en contactduur tijdens de evenementen. "Dat er onder de deelnemers van Fieldlab ook een infectie, bij of rondom het event is opgelopen, past bij de verwachtingen."

Het duel was onderdeel van de Fieldlab-experimenten en vond plaats op zondag 21 februari in stadion De Goffert in Nijmegen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,871
Diesel1,502

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen