Clicky


Exporteurs blijven somber gestemd

Exporteurs blijven somber gestemd
04-03-2021 08:37 | Algemeen | auteur Redactie

ZOETERMEER - De verwachtingen van exporteurs blijven onverkort somber. 46 procent van de exporterende bedrijven die hebben meegedaan aan de maandelijkse Corona Monitor van ondernemersvereniging voor handel en logistiek evofenedex en kredietverzekeraar Atradius verwachten gemiddeld 19 procent omzetdaling in 2021. Slechts 13 procent van de bedrijven verwacht juist te profiteren van de coronacrisis. Deze bedrijven verwachten een omzetstijging van 12 procent ten opzichte van vorig jaar. Steeds meer bedrijven (14 procent) verwachten dat de negatieve gevolgen zelfs tot in 2022 voelbaar blijven.

”De situatie blijft zorgelijk voor bijvoorbeeld bedrijven in de metaal en chemiesector en desastreus voor de reis, beurs- en evenementensector. Bedrijven in voeding, land- en tuinbouw doen het juist relatief wat beter”, aldus Bart Jan Koopman, directeur bij evofenedex. ”Het blijft zaak om exporterende bedrijven ruim te faciliteren bij de doorstart van hun business. Dit is voor ons een belangrijke inzet voor het regeerakkoord dat na de Tweede Kamerverkiezingen wordt opgesteld. De rekening van de vele steunpakketten zal uiteindelijk weer verdiend moeten worden en juist het exporterend bedrijfsleven kan daar een enorme bijdrage aan leveren.”

Koopman ziet verder gelukkig ook nog wel wat lichtpuntjes naar aanleiding van deze twaalfde Corona Monitor. ”In februari zien ruim 2 keer zoveel bedrijven verbeteringen in hun logistieke stromen (van 21 procent in januari naar 42 procent in februari). Aan de ander kant horen we geluiden in het wegvervoer dat de verplichte coronatesten voor chauffeurs tot veel oponthoud leiden aan de grens tussen Oostenrijk en Duitsland en van en naar het Verenigd Koninkrijk. Dit neemt niet weg dat verstoringen in zeevracht het meeste worden genoemd door de respondenten. Dat is vooral terug te voeren op de enorm hoge tarieven voor zeevracht en het vaak ontbreken van voldoende containers op de juiste plekken.”

evofenedex ziet ook dat meer bedrijven hun supply chain al dan niet tijdelijk verleggen en vaak dichter bij huis halen, voor zover dat mogelijk is. Landen in West-Europa en met name ons eigen land worden vaker genoemd als landen waarnaar de supply chain wordt verlegd. Meer controle en meer zekerheid zijn hierachter de drijvende factoren.