Clicky

 
Transport Online - EU-controleurs nemen bescherming van rechten van luchtvaartpassagiers tijdens de COVID-19-crisis onder de loep

EU-controleurs nemen bescherming van rechten van luchtvaartpassagiers tijdens de COVID-19-crisis onder de loep

EU-controleurs nemen bescherming van rechten van luchtvaartpassagiers tijdens de COVID-19-crisis onder de loep
03-03-2021 17:10 | Coronavirus | auteur Redactie

LUXEMBURG - De Europese Rekenkamer (ERK) is begonnen met een controle om te beoordelen of de Europese Commissie de rechten van burgers die tijdens de COVID-19-crisis per vliegtuig hebben gereisd of vluchten hebben geboekt doeltreffend heeft beschermd. De controleurs zullen onderzoeken of de huidige regels inzake de rechten van luchtvaartpassagiers geschikt zijn voor het beoogde doel en flexibel genoeg om een dergelijke crisis het hoofd te bieden. Zij zullen nagaan of de Commissie heeft gemonitord of de rechten van luchtvaartpassagiers tijdens de pandemie werden geëerbiedigd en of zij dienovereenkomstig actie heeft ondernomen. Daarnaast zullen zij nagaan of de lidstaten bij het verlenen van buitengewone overheidssteun aan de reis- en vervoerssector rekening hebben gehouden met passagiersrechten.

“Tijdens de COVID-19-pandemie hebben de EU en de lidstaten een evenwicht moeten zoeken tussen het behoud van de rechten van luchtvaartpassagiers en het bijstaan van noodlijdende luchtvaartmaatschappijen,” aldus Annemie Turtelboom, het ERK-lid dat de controle leidt. “Bij onze controle zal worden nagegaan of de rechten van miljoenen luchtreizigers in de EU niet werden geschonden (“collateral damage”) in de strijd om noodlijdende luchtvaartmaatschappijen te redden.”

De COVID-19-pandemie en de naar aanleiding daarvan genomen gezondheidsmaatregelen hebben tot grote reisverstoringen geleid: luchtvaartmaatschappijen annuleerden ongeveer 70 procent van alle vluchten en het aantal nieuw boekingen kelderde. Mensen konden of wilden niet meer reizen, ook vanwege de vaak ongecoördineerde noodmaatregelen die verschillende landen namen, zoals vliegverboden, grenssluitingen op korte termijn of quarantainevoorschriften.

De EU-lidstaten hebben verdere noodmaatregelen genomen om ervoor te zorgen dat hun noodlijdende vervoerssector, met inbegrip van luchtvaartmaatschappijen, het hoofd boven water kan houden, bijvoorbeeld door de toekenning van ongekende bedragen aan overheidssteun. Uit sommige ramingen blijkt dat luchtvaartmaatschappijen — waaronder luchtvaartmaatschappijen van buiten de EU — gedurende de hele crisis, tot december 2020, 37,5 miljard EUR aan overheidssteun ontvingen. Daarnaast hebben twaalf lidstaten de Commissie in kennis gesteld van overheidssteunmaatregelen ten bedrage van ongeveer 2,6 miljard EUR om hun touroperators en reisbureaus te ondersteunen.

De lidstaten hebben luchtvaartmaatschappijen ook meer flexibiliteit geboden bij terugbetaling aan passagiers van wie de vlucht was geannuleerd. De Commissie heeft richtsnoeren en aanbevelingen gepubliceerd waarin onder meer staat dat het aanbieden van vouchers geen gevolgen heeft voor het recht van passagiers op terugbetaling in contant geld. Passagiers van wie de vlucht was geannuleerd, werden echter vaak door luchtvaartmaatschappijen onder druk gezet om een voucher te accepteren in plaats van een terugbetaling in contant geld. In andere gevallen hebben luchtvaartmaatschappijen passagiers niet tijdig of helemaal niet terugbetaald.

Het verslag van de EU-controleurs wordt vóór de zomervakantie verwacht en heeft tot doel om luchtvaartpassagiers in tijden van crisis te ondersteunen, en tevens om het vertrouwen in de luchtvaart te herstellen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,959
Diesel1,576

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats