Transport Online - Geen bewijs dat vitamine D helpt tegen corona

Geen bewijs dat vitamine D helpt tegen corona

Geen bewijs dat vitamine D helpt tegen corona
03-03-2021 11:54 | Coronavirus | auteur ANP

DEN HAAG - Er zijn op dit moment onvoldoende aanwijzingen dat vitamine D helpt om Covid-19 te voorkomen, de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus. Dit wordt hier en daar wel beweerd. Ook wordt wel aangeraden om voor alle zekerheid maar een preparaat te nemen, onder het motto: baat het niet, dan schaadt het niet. Maar de Gezondheidsraad zegt dat, op basis van de huidige stand van de wetenschap, nu niet kan worden beoordeeld of vitamine D-supplementen bijdragen aan de preventie van Covid-19.

Er is te weinig bruikbaar onderzoek beschikbaar, aldus de raad. Er lopen verschillende onderzoeken naar de gezondheidsclaim, maar het is nog wachten op de resultaten daarvan. Die worden nog dit voorjaar verwacht. De Gezondheidsraad zou dan tot een andere visie kunnen komen, want een gunstig effect is op dit moment toch ook niet helemaal uit te sluiten.

De raad is woensdag al met een advies gekomen vanwege het verzoek van het ministerie van Volksgezondheid om dat snel te geven en de grote belangstelling voor het onderwerp. Het gaat ook alleen over het voorkomen van corona; niet onderzocht is of vitamine D een rol speelt bij de behandeling van iemand die al Covid heeft.

Er zijn wel aanwijzingen dat vitamine D-supplementen bepaalde andere luchtweginfecties kunnen helpen voorkomen, maar die hebben niet met corona te maken. Het gaat hier ook vooral om infecties bij kinderen tot 16 jaar, bij wie die luchtweginfecties meestal niet ernstig verlopen.

De raad ziet "daarin onvoldoende aanleiding om iedereen te adviseren om ter preventie van luchtweginfecties of Covid-19 vitamine D-supplementen te nemen". Het moet ook niet zo zijn dat mensen zich ten onrechte beschermd voelen als ze vitamine D slikken, zo is de gedachte.

De Gezondheidsraad zegt dat het voor de goede botgezondheid van verscheidene bevolkingsgroepen wel belangrijk is om vitamine D-supplementen te nemen. Dat zijn kinderen tot 4 jaar, mensen die te weinig vitamine D in de huid aanmaken omdat zij weinig zonlicht krijgen of een donkere huid hebben, vrouwen die in verwachting zijn, vrouwen vanaf 50 jaar en mannen vanaf 70 jaar. Deze groepen wordt al langer geadviseerd extra vitamine D te nemen, maar niet iedereen doet dat, concludeert de raad.

Het adviesorgaan waarschuwt verder dat er nu mensen zijn die, wegens de coronapandemie, niet of nauwelijks buiten komen en daardoor "zonder dat ze er erg in hebben nu wel onder de risicogroep vallen van mensen die te weinig zonlicht krijgen".

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,871
Diesel1,502

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen