Clicky

 Cabaretier en liedjesschrijver Jeroen van Merwijk (65) overleden

Cabaretier en liedjesschrijver Jeroen van Merwijk (65) overleden
03-03-2021 10:57 | Showbizz | auteur ANP

SAINTE-JULIETTE - Cabaretier en liedjesschrijver Jeroen van Merwijk is woensdagochtend op 65-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn theaterbureau woensdag bekendgemaakt. Van Merwijk leed aan darmkanker.

De kunstenaar overleed in het bijzijn van zijn vrouw Jeannette in zijn woonplaats Sainte-Juliette in Frankrijk. Van Merwijk wordt daar in besloten kring gecremeerd.

Al meer dan 30 jaar stond Van Merwijk op het podium. Sindsdien heeft hij dertien theaterprogramma's gemaakt. Vooral zijn voorstellingen 'Geef mij m’n sperma terug' en 'Een AVRO-lid is ook maar een mens', 'Van Merwijk legt het nog een keer uit' en 'Het podiumbeest is terug' kregen grote bekendheid. Ook als liedjesschrijver genoot Van Merwijk grote bekendheid. Hij schreef teksten voor artiesten als Hans Dorrestijn, Adèle Bloemendaal, Karin Bloemen en Erik van Muiswinkel. Voor zijn lied 'Dat vinden jongens leuk' ontving hij in 2006 de Annie M.G. Schmidtprijs.

Eind december kreeg Van Merwijk bij hoge uitzondering de eerder afgeschafte Edison Oeuvreprijs Kleinkunst. De cabaretier, die in februari gediagnosticeerd werd met darmkanker, schrapte vorig voorjaar zijn tournee vanwege een terugval. Hij vulde zijn laatste dagen met schilderen en tekenen in zijn huisje in Frankrijk, waar hij de helft van het jaar doorbracht met zijn vrouw.

Van Merwijk maakte ondanks zijn ziekte nog plannen voor een laatste theatertournee. Dat deed hij in de vorm van een oudejaarsconference, met als titel 'Zullen we dit jaar gewoon een keertje overdoen?'. In september 2020 werd echter duidelijk dat door het stadium van zijn kanker deze voorstelling niet door kon gaan.

Naast zijn theaterwerk was Van Merwijk bovenal beeldend kunstenaar. Onder zijn eigen naam en onder het pseudoniem Malfet exposeerde hij in binnen- en buitenland. Over zijn strijd tegen darmkanker schreef hij het boek 'Kanker voor beginners', dat in november 2020 verscheen.

De Nederlandse Spoorwegen eren Van Merwijk "met een couplet van eigen hand in de stad waar hij thuis was, Utrecht". In de hal van station Utrecht Centraal, aan de kant van winkelcentrum Hoog Catharijne, is op een groot bord een couplet te lezen uit Alles komt goed. "Alles komt goed, alles komt goed. Neem van mij maar aan, alles komt goed. Ooit is de tijd van weerzien daar. Geloof mij nou maar. We zien mekaar."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,103
Diesel1,924

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions