Clicky

 Boeren lopen geld mis door winstval FrieslandCampina

Boeren lopen geld mis door winstval FrieslandCampina
02-03-2021 11:32 | Bedrijfsresultaten | auteur ANP

AMERSFOORT - Zuivelconcern FrieslandCampina kan door de coronacrisis aangesloten melkveehouders niet zoals gebruikelijk een jaarlijkse nabetaling uitkeren. De boeren die lid zijn van de coöperatie lopen daardoor tussen de 10.000 en 20.000 euro mis. Ook krijgen de melkveehouders dit keer geen ledenobligaties.

"Een enorme domper voor onze leden", geeft topman Hein Schumacher aan. Maar de ingreep is volgens hem nodig omdat de jaarwinst flink is gekelderd als gevolg van de virusuitbraak. Ook kampte het bedrijf met hoge reorganisatiekosten. Onder de streep bleef 79 miljoen euro over, bijna 72 procent minder dan een jaar eerder.

Voor boeren is het mislopen van de jaarlijkse steun in de rug extra vervelend omdat er door de steeds strenger wordende milieuregels ook veel investeringen van hen worden gevraagd. FrieslandCampina heeft wel een grote pot met geld beschikbaar om boeren te helpen met groene investeringen, maar ze zijn zelf verantwoordelijk voor de eigen financiën.

Stoppen

De afgelopen jaren zagen veel Nederlandse melkveehouders zich al gedwongen om te stoppen met hun bedrijf. Jaarlijks ging het om ongeveer 2 tot 3 procent van het totaal. FrieslandCampina voorspelde eerder dat aantal melkveebedrijven in Nederland de komende tien jaar waarschijnlijk fors verder zal afnemen, van circa 15.000 tot zo'n 10.000.

Het zuivelconcern hield de omzet afgelopen jaar nog wel aardig op peil, mede door flink toegenomen onlineverkopen. Maar daar stond het wegvallen van lucratieve leveringen aan horeca en cateraars tegenover. Direct na het uitbreken van de pandemie gingen de melk- en zuivelprijzen bovendien hard omlaag. Ook had het bedrijf last van een sluiting van de grens tussen China en Hongkong.

Banen geschrapt

Vanwege de crisis besloot FrieslandCampina in november al om zo'n duizend banen te schrappen. Dat betrof besparingsmaatregelen die anders de komende jaren hadden plaatsgevonden, maar vanwege de crisis heeft het bedrijf ze eerder in gang gezet. Vooral in Nederland, België en Duitsland gaan arbeidsplaatsen verloren.

De crisis zat afgelopen jaar ook de duurzaamheidsambities van FrieslandCampina in de weg. De virusuitbraak zorgde namelijk voor fluctuaties in de productie en daardoor kon er minder efficiënt met energie worden omgegaan. Ook werd er was er door veranderde vraag vanuit de markt meer met niet-recyclebare verpakkingen gewerkt.

Wel slaagde FrieslandCampina erin om meer gebruik te maken van groene stroom. Zo’n 3000 aangesloten boeren wekken inmiddels zelf ook groene stroom op door middel van zonnepanelen, zogeheten mono-mestvergisters of kleine windmolens. De uitstoot van broeikasgassen op de melkveebedrijven daalde door de bank genomen licht.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,174
Diesel1,974

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions